Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 04. 2017. 11:58 >> 11:33

ZBOG ZAKONA

UMHCG uputio otvoren pismo premijeru

UMHCG uputio otvoreno protestno pismo predsjedniku Vlade Crne Gore povodom usvajanja predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću i Zakona o NVO. Pismo su potpisale 63 organizacije. U pismu nacionalne i lokalne organizacije osoba s invaliditetom iskazuju, jedinstveno i nedvosmisleno nezadovoljstvo povodom usvajanja predloga pomenutih Zakona kojima se, kažu, dodatno narušava i ugrožava položaj tih osoba.

Vlada Crne Gore je na sjednici od 30. marta tekuće godine usvojila predloge navedenih propisa, i dopunama Zakona o igrama na sreću od 2018. godine predvidjela ukidanje dosadašnje raspodjele dijela prihoda od igara na sreću u šest oblasti od posebnog društvenog značaja. Tu je i oblast zadovoljavanja potreba lica sa invaliditetom, za koju se opredjeljivalo 40 odsto ukupnog Fonda na godišnjem nivou.

Kako se navodi u saopštenju UMHCG, predložene izmjene i dopune Zakona o nevladinim organizacijama predviđaju utvrđivanje prioriteta (od 19 mogućih, Zakonom definisanih) na godišnjem nivou i podršku za sprovođenje projekata u tim oblastima u iznosima od najmanje 0,2 odsto tekućeg budžeta, time je ocjenjuju, stvoren pravni osnov da oblast "zaštita lica sa invaliditetom" ne bude prioritetna u određenoj ili određenim kalendarskim godinama, te sve i da bude prioritetna, za nju će se izdvajati neuporedivo manji iznos nego što je to do sada bio slučaj.

"Dodatno, ovim se stvara osnov da se oblast zaštite lica sa invaliditetom svede pod nadležnost jednog državnog organa, što je potpuno suprotno odredbama članova 4, 33 i 35 Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, koju je Crna Gora ratifikovala 2009. godine, a kojima su definisane obaveze saradnje s organizacijama koje zastupaju interese osoba s invaliditetom, podršku ovim organizacijama i uključivanje u monitoring primjene domaćih propisa i ove Konvencije", kažu u UNHCG.

Na drugoj strani, ocjenjuju, država je bez najave, bez transparentnosti, bez učešća NVO, bez rasprave, bez konsultacija, bez analize uticaja i analize efekata dosadašnjih raspodjela, ili informacije o tome koliko su ove raspodjele doprinosile sprovođenju politika koje se tiču osoba s invaliditetom, odlučila da potpuno ukine podršku "zadovoljavanju potreba lica sa invaliditetom".

"Imajući u vidu sveukupni položaj osoba s invaliditetom te svakodnevnu diskriminaciju s kojom se suočavaju u praksi, uz nezaboravnu činjenicu da je država upravo najveći diskriminator osoba s invaliditetom, ovim Vlada postupa potpuno suprotno od svojih obaveza prema ovoj kategoriji građana/ki", navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, UMHCG poziva predsjednika Vlade, Duška Markovića da predloge oba zakonska akta povuče iz procedure, kako bi se, kažu, sprovele dodatne konsultacije s organizacijama koje zastupaju interese osoba s invaliditetom, što je ponavljaju direktna obaveza Vlade definisana i Konvencijom i Ustavom Crne Gore.

Ovu inicijativu juče su i predstavnici nevladinih organizacija u Savjetu za brigu o licima sa invaliditetom uputili kao predlog i zaključak ovog tijela.

U suprotnom, kažu smatraće da je ovo direktan udar na osobe s invaliditetom i njihove organizacije, koje će dovesti do gašenja brojnih organizacija, naročito onih na lokalnom nivou, prestanak ulaganja i razvoja servisa podrške, smanjenje broja zaposlenih i povećanje siromaštva.

"Ovaj postupak Vlade doživljavamo kao namjerno, i planirano sistemsko narušavanje položaja osoba s invaliditetom koje dodatno dovodi do njihove potpune ekonomske zavisnosti od socijalnih davanja i (podrške) sistema", navode iz UMHCG.

Oni dodaju da "Vlada umjesto da rješava i unapređuje položaj osoba s invaliditetom i dalje nastavlja nenamjensko trošenje sredstava iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom koje je do sada dostiglo i oko 50 miliona eura, dok predsjednik Vlade Duško Marković direktno, suprotno obećanju na konsultacijama s NVO sektorom održanim u organizaciji i na inicijativu CRNVO, dodatno podstiče usvajanje politika koje će narušiti položaj osoba s invaliditetom".

Organizacije osoba s invaliditetom, 63 potpisnice pisma, smatraju da je neophodno sistemski urediti podršku osobama s invaliditetom, i konstantno unapređivati njihove kapacitete, kroz podršku njihovim organizacijama. Na inicijativi koja će omogućiti takva rješenja će kažu, biti angažovane u narednom periodu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније