Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

05. 04. 2017. 08:18   >>  07:57 1

LJEKOVI NA RECEPT

Za lijek od 13,5 €, Fond refundira 3,84 €

„Mostrafin“, lijek za prostatu, kojeg već duže vrijeme nema u državnim apotekama, kod privatnika košta 13,5 eura, ali pacijenti koji odluče da kod Fonda zdravstva pokrenu postupak refundacije dobiće natrag svega 3,84 eura.

Slična situacija je i sa još nekim medikamentima, a u Agenciji za ljekove i medicinska sredstva objašnjavaju da je odluka o refundaciji ljekova, koja je stupila na snagu od 1. marta, donešena u skladu sa uredbom o maksimalnoj cijeni lijeka, te da se ne može refundirati više od iznosa koji je utvrđen tim dokumentom.

Iz Agencije su kazali Pobjedi da se maksimalna cijena za ljekove koji se izdaju na recept u Crnoj Gori određuje kao prosječna cijena istih, odnosno sličnih medikamenata u odnosu na tri referentne zemlje - Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

“Konkretno, za lijek „mostrafin“ (film tablete od pet miligrama, 28 komada), proizvođača „Pliva“, utvrđena maksimalna cijena u Crnoj Gori je 3,84 eura. Ona je formirana na osnovu prosjeka cijena u referentnim zemljama koja u Sloveniji iznosi 6,97 eura, u Srbiji 2,49 eura, a u Hrvatskoj 4,94”,  kazali su iz Agencije.

Odgovarajući na pitanje otkuda tako velika razlika u cijeni u privatnim apotekama i „Montefarmovim“ objašnjavaju da maksimalna cijena predstavlja cijenu lijeka na veliko i da se na nju, u skladu sa uredbom, dodaje maloprodajna marža koja je, takođe, propisana tim dokumentom.

“Kada Agencija utvrdi maksimalnu cijenu, nju koriste druge institucije sistema („Montefarm“, Fond za zdravstveno osiguranje) u postupcima nabavki ljekova za javno zdravstvo, s tim da se kroz postpuke javnih nabavki, odnosno pregovora sa proizvođačima, ova cijena može i dodatno sniziti”, kazali su oni.

Utvrđene maksimalne cijene za sve ljekove sa pozitivne liste, kako kažu, objavljene su na njihovoj internet stranici.

U privatnim apotekama tvrde da oni nijesu krivi za veliku razliku u cijenama nekih ljekova u državnim apotekama u odnosu na njihove cijene. Kažu da su „odgovorne“ veledrogerije i dodaju da su mnogi od tih ljekova znatno jeftiniji u regionu nego kod nas.

“Nama je u apotekama zakonski dozvoljena marža od 18 odsto i mi se toga pridržavano. Na cijenu koju dobijemo od veledrogerija obračunamo taj procenat i to je naša zarada. Marža može da se smanji, ali po zakonu se ni za jedan cent lijek ne smije prodati skuplje. Suštinsko pitanje je kako veledrogerije kod nas formiraju cijene koje su i po nekoliko puta veće nego u Srbiji. Ni nama nijesu u interesu tako visoke cijene”, kazala je za Pobjedu vlasnica privatnih apoteka „Holos“ Jadranka Vuković.

Ona je objasnila da, konkretno, lijek „mostrafin“ plate više od deset eura, te da na tu cijenu obračunaju sedam odsto poreza koji plaćaju državi i maržu od 18 procenata, zbog čega ga pacijenti plaćaju 13,5 eura.

 Zvaničnog sagovornika iz veledrogerija juče iz Pobjede nijesu uspjeli da dobiju, a nezvanično su kazali da ni oni nijesu odgovorni za visoke cijene u odnosu na region, te da ih diktira naše malo tržište.

“Proizvođači za tendere nude jedne cijene, koje su znatno niže od onih po kojima nama prodaju ljekove. Osim toga, njima nije interesantno crnogorsko tržište, zbog čega nas, takođe, uslovljavaju sa cijenama”, kazao je nezvaničan sagovornik Pobjede.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније