Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

05. 04. 2017. 08:23   >>  08:08 1

OMBUDSMAN OCIJENIO

Vrtići pretrpani i ruinirani

Mreža predškolskih ustanova ne obezbjeđuje dostupno i kvalitetno predškolsko obrazovanje i vaspitanje djece, naveo je ombudsman Šućko Baković u Izvještaju o radu za 2016. godinu.

Baković je u ovom dokumentu, koji je u skupštinskoj proceduri, istakao da problem niskog obuhvata djece u vrtićima nije riješen i pored preduzetih mjera i kampanja.

U izvještaju je napisano da je evidentno da u mnogim opštinama nije organizovano obrazovanje i vaspitanje za djecu jasličnog uzrasta, a osim u Podgorici ustanove su preopterećene i u drugim većim gradovima.

U izvještaju je istaknuto da je zapaženo i povećanje trenda ostanka djece na cjelodnevnom boravku, što naročito otežava obezbjeđivanje kreveta, a nema ni prostora za njih, zbog čega se pribjegava korišćenju strunjača, "što nije adekvatno sa aspekta higijene i rizika po zdravlje".

"Neadekvatni uslovi u predškolskim ustanovama onemogućavaju kvalitetno ostvarivanje prava djece na obrazovanje, mogu uticati i na ugrožavanje zdravlja i bezbjednosti djece, kao i ostvarivanje najboljeg interesa djeteta", navedeno je u dokumentu.

Ombudsman je podsjetio da su prošle godine obišli pojedine vaspitne jedinice javnih vrtića u Podgorici - "Đina Vrbica" i "Ljubica Popović" sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i Savjeta roditelja ovih ustanova kada je, između ostalog, utvrđeno da sve vaspitne jedinice imaju veći broj djece u odnosu na propisane normative.

"Uočen je visok procenat upisane djece i njihovog kasnijeg ispisa", navedeno je u izvještaju.

U izvještaju je istaknuto i da se na osnovu obraćanja roditelja i neposrednih obilazaka obrazovnih ustanova "zapaža da izvjestan broj objekata koji zbog dotrajalosti, ruiniranosti, nije bezbjedan za boravak djece i zaposlenih".

"Usljed nedostatka higijenskotehničkih uslova predstavljaju i rizik po njihovo zdravlje", napisano je u dokumentu.

U saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope 2014. godine obezbijeđen je kredit od oko 10 miliona eura kojim je predviđena gradnja sedam objekata za potrebe predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Od tog novca planirana je gradnja četiri vrtića u Podgorici, i po jednog u Pljevljima, Rožajama i Ulcinju, a rok za završetak svih je kraj 2018. godine. Jedan od tih vrtića izgrađen je u podgoričkom naselju Zagorič i svečano je otvoren prije nekoliko mjeseci, u decembru prošle godine, dok je u martu postavljen kamen temeljac za gradnju još jednog na Starom aerodromu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније