Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 06. 2013. 16:31 >> 17:14

AMANDMANI SNP-A

Jonica: Oštrije kazne za seksualne delikte

Socijalistička narodna partija (SNP) predložiće amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika koji se nalazi u skupštinskoj proceduri. Najavljeno je da će ponovo predložiti pooštravanje kazni za seksualne delikte.

 

Iz SNP su najavili kako smatraju neophodnim da se konačno uvaže više puta ponavljani zahtjevi te partije i da se propiše da krivična djela iz oblasti privatizacije ne zastarijevaju.

"Činjenica je da je proces privatizacije u Crnoj Gori rezultirao obezvređivanjem državne imovine, devastacijom velikog dijela crnogorske privrede i kršenjem prava radnika. Propisivanjem da krivična djela iz oblasti privatizacije ne zastarijevaju pruža se mogućnost da korak po korak sve nedozvoljene radnje koje su sprovođene u ovim postupcima budu rasvjetljene i sankcionisane", smatra poslanik SNP-a Snežana Jonica.

Ona je podsjetila da je SNP i prilikom ranijih izmjena Krivičnog zakonika podnosila amandman koji tada ni predlagači, a ni većina u Parlamentu nije prihvatila.

"U Deklaraciji  i preporukama Parlamentarnog odbora Evropske Unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje usvojenim 30. aprila 2013.godine u članu 7 na predlog predsjednika SNP-a, Srđana Milića, a uz podršku većine crnogorskih i evropskih parlamentaraca u ovom odboru unijeta je preporuka da Odbor 'smatra od ključnog značaja praćenje ostvarivanja konkretnih rezultata u pogledu vođenja istraga i donošenja presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, uključujući ponovnu procjenu slučajeva kontroverznih privatizacija i normativnu reformu u cilju obezbjeđivanja nezastarijevanja krivičnih djela iz oblasti privatizacije'", istakla je Jonica.

Ona je rekla da će SNP svojim amandmanima ponovo predložiti pooštravanje kazni za seksualne delikte čije su žrtve djeca, zato što su, kako je kazala, posljedice tih krivičnih djela narocito teške, bolne i često nepopravljive.

"Jer ostavljaju neozbrisiv trag u psihofizičkom razvoju mlade osobe. U važećem KZ-u propisane kazne su neoprostivo niske, veliki su rasponi od najniže do najveće kazne, nema odredbe o strogo definisanoj minimalnoj kazni niti o skraćenju kazne za počinioce ovih krivičnih djela", kazala je Jonica, navodeći kao primjer da za krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad djetetom i obljuba zloupotrebom položaja imamo propisanu kaznu od jedne do deset godina, što znači da izvršioc ovog djela može dobiti samo godinu dana zatvora.

Ona je istakla da je nevjerovatna i kazna za podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa kod kojeg je za „podvodioca“ propisana kazna od tri mjeseca do pet godina, što omogućava da ovo djelo bude kažnjeno sa samo tri mjeseca zatvora.

"Na žalost, predlagači izmjena KZ-a nisu ocijenili neophodnim da uvaže sve naše sugestije date prilikom vršenja prethodnih izmjena KZ-a i povećaju minimalne kazne, kao i smanje raspone kazni za ova djela,iako su tada potvrdili važnost i utemeljenost datih sugestija, zato ćemo ponovo amandmanima insistirati na ovoj promjen", rekla je Jonica.

Ona je ukazala i na značajne nedostatke rješenja koja se odnose na izvršavanje kazne zatvora u prostorijama za stanovanje, kojim se propisuje da sud koji izrekne kaznu zatvora do jedne godine može odrediti da se ova kazna izvrši u prostorijama za stanovanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније