Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

16. 04. 2017. 13:55 >> 13:31
37

MIHAILO PORUČIO

SPC inspirator svim neprijateljima CG

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihailo pozvao je crnogorske građane da na demokratskim način i demokratskim sredstvima ustanu u odbranu najviših vrijednosti – slobode, mira i ljubavi među vjerama i nacijama u Crnoj Gori, koje su napadanute i spolja i iznutra. On je kazao da je Srpska pravoslavna crkva inspirator svim neprijateljima ove zemlje.

 

Mihailo je u vaskršnjoj poruci kazao da Crna Gora zapada u tešku krizu, koja prijeti podjelama među narodima, nezabilježenim u novijoj istoriji.

“Krivci za takvo stanje su isti oni iz Beogradske patrijaršije, koji su početkom devedesetih godina prošloga vijeka, raspirivali mržnju među narodima u Hrvatskoj i Bosni, i podstrekavali na zločine”, navodi se u poruci mitropolita.

Prema njegovim rijelima, oni u Srbiji gledaju odlučujeg činioca za reviziju državnih granica i obnovu velike Srbije na račun Crne Gore.

“ Zato su se uortačili s  srpskim tajkunima, koji finansiraju ustanak dijela opozicije protiv državne nezavisnosti. Rušilački pohod na državne insitucije, na koji ih je podstrekavalo beogradsko svještenstvo, bjelodano ukazuje na činjenicu da je Srpska crkva inspirator svim neprijateljima ove zemlje”, kazao je Mihailo.

On je optužio SPC da namjerava da silom stečenu crkvenu imovinu, i “nezakonito upisanu na nju”, pretvori u pravo, iako, kako je rekao, CPC predstavlja kontinuitet paravoslavlja u zemlji, nosioca vjerskog autoriteta, još od vremena Crnojevića, i tumača pravoslavlja.

“Beogradska patrijaršija podstiče velikosrpski nacionalizam i njegov radikalni oblik šovinizam, uperen protiv Crne Gore, Crnogoraca i svega crnogorskoga. Svještenici  su im apostoli zla i mržnje koju siju na sve strane po našoj zemlji. Ona je i organizacija koja služi za bogaćenje beogradskih popova, rasprodajom naše crkvene imovine, našim neprijateljima, i nesmetano protivustavno bavljenje politikom u Crnoj Gori”, smatra mitropolit CPC.  

Beograd je, prema njegovim riječima, koristi za sprovođenje spoljne imperijalne politike pozivajući se na pravoslavlje, i predstavljajući se kao vlasnik crnogorske pravoslavne baštine, “zasnivajući takvu tvrdnju na okupacionim aktima Nemanjića i svetosavlju”.

“Ta crkva u svetosavlju nalazi temelje antievropske politke, koju najerava da nametne Crnoj Gori kao obrazac duhovnoga i političkoga ponašanja, i suprostavi je Evropi i svim evropskim vrijednostima. S osloncem na Srbiju i Republiku Srpsku, ugrađuje pravoslavni fundamentalizam u svijest prostoga svijeta, gradeći od crkve moćan politički subjekat koji se nameće kao zaštitnik srpskih interesa”, smatra Mihailo.  

Takva politika je, prema njegovim riječima, u službi centara moći kojima je cilj da izazovu zlo i nesreću u našoj zemlji, i ona mora biti poražena, ili će zemlja potonuti u haos, s nesagledivim posljedicama po njenu budućnost.

“ Zato vas još jednom pozivam da na demokratski način i svim demokratskim sredstvima ustanete u odbranu naših svetinja, svetosti slobode, mira i ljubavi među narodima i vjeramu u Crnoj Gori, i njenog mjesta u Evropi kojoj pripada cijelim svojim bićem. Hristos voskrese, vaistinu voskrese!”, poručio je mitropolit CPC.

 

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније