Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

18. 04. 2017. 18:23 >> 17:59
3

MEDENICA I DUJOVIĆ

Visok kvalitet sudske vlasti na sjeveru

Predsjedica Vrhovnog suda Vesna Medenica i predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović uvjerili su se u visok kvalitet sudske vlasti na području sjevera države nakon današnjeg obilaska Privrednog, Osnovnog i Višeg suda u Bijelom Polju.

Viši sud u Bijelom Polju je godinama u organizacionom i kvalitativnom smislu izuzetno dobar sud kada je u pitanju ostvarivanje pravde. Potvrdu tome daje činjenica da su odluke njegovih sudija, u drugom stepenu pred revizijskim sudom, kvalitetno ocijenjene, istakla je Medenica nakon obilaska bjelopoljskih sudova.  

Ona je kazala da Viši sud u svom prvostepenom sudovanju, kao i u drugom stepenu, u cjelosti kvalitetno obavlja svoju nadležnost.

Kada je riječ o Osnovnom sudu u Bijelom Polju, za razliku od prethodnih godina, sud je postigao izvanredne rezultate. 

"Utvrdili smo u tom sudu veliku sudijsku angažovanost, posvećenost profesiji, dosljednu primjenu zakona. Tako, imamo slučajeve da postoje sudije kojima ni jedna odluka nije ukinuta ili je ukinuto samo 4 odsto. Sedamdeset odsto predmeta je završeno u roku od tri mjeseca a od starih predmeta ostalo je svega 46. Dobar primjer daje predsjednik tog suda Radule Piper koji je sudio sa sudijama  i bio predmet kontrole rada kvaliteta i kvantiteta kao i ostale sudije", kazala je Medenica.

Obilaskom Privrednog suda u Bijelom Polju koji pokriva cijeli sjever države, te tokom sastanka sa sudijama, predsjednici Vrhovnog Apelacionog suda utvrdili su da sprovedena reforma prekršajnog sistema nije dala očekivane rezultate.

"Naprotiv, umjesto da se dobije potpuna racionalizacija sudske mreže te da se smanje ekonomski troškovi i podigne efikasnost, dobijeni su problemi koji će biti teško rješivi sa sadašnjm zakonskim postavkama“, istakla je Medenica.

Ona je kazala da  problem nije samo u sistemskim zakonima, već i u zakonima koji regulišu prkršajnu materiju.

"U situaciji kada imamo odjeljenja u svim opštinama koja pokriva po jedan sudija te kada  ga obaveze i ovlašćenja vezuju za rad suda po 24 časa tokom trideset dana, lako je zaključiti da je takva situacija, i profesionalno i ljudski, neodrživa“, kazala je Medenica.

Predsjednica Vrhvonog suda je podsjetila da odjeljenja za prekršaje, odnosno sudije u njima, nijesu podjedanko opterećene kao sudije u centralnom i južnom djelu države. 

Predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović ocijenio je rad u Višem sudu u Bijelom Polju ažurnim, efikasnim i zakonitim. Apelacioni sud je tokom prošle godine kontrolisao 57 odluka sudija Višeg suda u Bijelom Polju, od kojih je potvrdio 37, preinačio je četiri, a na ponovni postupak vratio 13, naveo je Dujović.

Predsjednik bjelopoljskog Višeg suda Teofil Žujović kazao je da je, u prethodnoj godini došlo do povećanja parničnih predmeta za 7 odsto, ili za 220 predmeta. No, i pored te činjenice i bez jednog sudije, bez koga je sud ostao u posljednjem kvartalu 2016.godine, sud je postigao potreban nivo ažurnosti, efikasnosti i više nego zadovoljavajući kvalitet u rješavanju predmeta.

"Od ukupno 5.225 predmeta riješili smo 5.147 ili 95,5% predmeta. Ili, u odnosu na priliv, riješili smo 102 odsto predmeta. Ostala su neriješena svega 184 predmeta iz svih pravnih oblasti, što odgovara prilivu predmeta od deset dana. Prosječna opterećenost sudija u Višem sudu u prethodnoj godini iznosila je 314 predmeta, prosječno je riješeno 303 predmeta, a prosječan broj predmeta po sudiji je jedanaest predmeta. Neriješen je samo jedan stari prvostepeni krivični predmet koji je ukinut po žalbi od vijeća Apelacionog suda, u kojem je potrebno pribaviti određene dokaze putem međunarodne pravne pomoći. Samo dvije odluke nijesu urađene u zakonom propisanom roku, radi se o drugostepenim krivičnim predmetima gdje se kasnilo samo nekoliko dana“, naveo je Žujović.

On  je istakao da su, kada je u pitanju trajanje postupka, postignuti izvanredni rezultati jer je od 5.147 predmeta 85 odsto riješeno u roku od tri mjeseca. Postupak preko jedne godine trajao je samo u tri predmeta. Kvalitet presuda je takođe dobar, što potvrđuje podatak da je po svim pravnim osnovama ukinuto 16,5 odsto predmeta.

"Na rad Višeg suda u Bijelom Polju i svih sudova itekako će negativno uticati nova zakonska rješenja koja se odnose na izbor i ocjenjivanje sudija. Naime, prema novom zakonu o sudskom savjetu i sudijama, za sudiju Osnovnog suda može biti izabrano lice koje ima najmanje pet godina staža, Sudski savjet prvo donosi odluku o izboru kandidata za sudiju, kandidat je obavezan da pohađa inicijalnu obuku u trajanju od osamanaest mjeseci nakon čega Sudski savjet vrši izbor sudija. Dakle, od raspisivanja oglasa do izbora mora proteći najmanje dvije godine, dok su za to vrijeme upražnjena sudijska mjesta“, istakao je Žujović.

Predsjednik Višeg suda smatra da ni kod ocjenjivanja rada sudija nijesu donijeta najbolja rješenja, jer se među brojnim kriterijuma koji su određeni ne nalazi i onaj koji se odnosi na složenost predmeta, kazao je Žujović. 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније