Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

20. 04. 2017. 13:00 >> 12:37
19

ŠOĆ SMATRA

Naknade se uskraćuju budućim korisnicama

Odlukom da odredbe Zakona koje se odnose na korisnice naknada nijesu ustavne se ne gasi pravo za one majke koje su ga već ostvarile, ali se uskraćuje onima koje u budućnosti ispune uslove, smatra advokat, Dragan Šoć.

Ustavni sud je u srijedu ocijenio da odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više djece, nijesu u saglasnosti sa Ustavom.

Šoć je agenciji Mina rekao da je pravo na nadoknadu za majke koje imaju troje ili više djece konstituisano zakonom.

"Odlukom Ustavnog suda da je taj akt neustavan, pravo se ne gasi za one majke koje su ga već ostvarile, ali se uskraćuje majkama koje u budućnosti ispune uslove za nadoknadu", pojasnio je Šoć.

Kako je precizirao, odluka Ustavnog suda djeluje za buduće slučajeve i ne dira u prava koja su već konstituisana.

"U tom smislu može se smatrati da se radi o stečenim pravima, iako ja mislim da se ovdje taj pojam koristi šire nego što mu je uobičajeno značenje. Međutim, kako su pravne poslJedice iste, to teorijske debate o tome nemaju praktičnog smisla“, zaključio je Šoć.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније