Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

20. 04. 2017. 18:53 >> 18:30
1

CRVENI KRST

Organizuju obuke za spasioce na vodi

Crveni krst Crne Gore organizovaće obuke za spasioce na vodi, a do sada je 179 spasilaca ovjerilo licence.

Crveni krst će, u okviru priprema za nastupajuću turističku sezonu, organizovati obuke za spasioce na vodi, a planirano je održavanje četiri kursa.

Kursevi će biti održani od 29. aprila do 5. maja, od 20. maja do 26. maja, od 2. juna do 8. juna i od 9. juna do 15. juna, u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi (Dom solidarnosti u Sutomoru).

„Da bi zainteresovani kandidat mogao da pohađa obuku, na početnom testiranju treba da ispuni određene norme, a to su: ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za šest minuta i 20 sekundi“, kazali su iz Crvenog krsta.

Kandidat mora da ima najmanje 18 godina, kao i da posjeduje potvrdu o psiho-fizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje).

„Sedmodnevna obuka se sastoji od 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći). Kako je Crveni krst Crne Gore član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), tako je program obuke usklađen sa evropskim i svjetskim standardima“, rekli su iz Crvenog krsta.

Kako dodaju, ovogodišnje aktivnosti na obezbjeđivanju dovoljnog broja spasilaca za turističku sezonu počele su krajem februara, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi.

„U periodu od 28. februara do 9. aprila realizovano je pet ovjera na kojima je 179 spasilaca ovjerilo licence“, kaže se u saopštenju.

Iz Crvenog krsta su kazali da će još jedna provjera biti održana na bazenu u Budvi 23. aprila i da za nju već ima dovoljno prijavljenih kandidata, pa se svi zainteresovani mogu prijavljivati za provjere koje će biti održane u moru (u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, Dom solidarnosti-Sutomore) 30. aprila, 21. maja, 22. maja, 3. juna i 10. juna.

„Na obaveznim godišnjim provjerama znanja i sposobnosti, instruktori spasilaštva na vodi nastoje da već svršenim spasiocima pomognu u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije“, kaže se u saopštenju.

Za ovu sezonu, dodaje se, još 24 plaže su, prema podacima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, dobile status uređenih i izgrađenih kupališta, pa se procjenjuje da će tokom sezone biti potrebno angažovati više spasilaca nego prošle godine, više od 500.

Iz Crvenog krsta su pozvali sve zainteresovane da se prijave za obuku i obezbijede sebi posao u ljetnjim mjesecima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније