Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

23. 04. 2017. 12:30 >> 12:03

"U SUPROTNOM POSTUPAK"

Fizioterapeuti da poštuju kodeks

Odredbe Etičkog kodeksa dužni su da poštuju svi članovi Udruženja fizioterapeuta, a protiv onih članova koji se ne pridržavaju njegovih principa, Udruženje je obavezno da pokrene postupak, rekao je predsjednik Etičkog odbora, Radoman Borović.

Tijelo u okviru udruženja fizioterapeuta, Etički odbor, prema riječima Borovića, rad bazira na prihvaćenom etičkom kodeksu fizioterapeuta Crne Gore, a u skladu sa kodeksom Svjetske konfederacije za fizikalnu terapiju ("WCPT").

Kako je rekao, Etički odbor čini sedam članova.

„Etički odbor nadležan je da razmatra i donosi rješenja u slučajevima kada član Udruženja traži njegovu zaštitu ili se ogriješi o ugled i čast poziva fizioterapeuta, ili bude disciplinski i krivično kažnjen“, pojasnio je Borović u intervjuu agenciji MINA.

On je naveo da se Etičkim kodeksom utvrđuju osnovni etički principi opštedruštvenog ponašanja i vršenja profesionalnih aktivnosti članova Udruženja, odnosa članova Udruženja prema korisnicima usluga, kolegama i drugim medicinskim službama, prema profesiji i prema Udruženju.

On je naveo da je poštovanje odredbi Kodeksa obavezno za sve članove Udruženja, koji su dužni da se upoznaju sa Kodeksom.

„Udruženje je u obavezi da omogući svojim članovima upoznavanje sa tekstom Kodeksa i obezbijedi nadziranje poštovanja njegovih odredbi. Protiv članova koji se ne pridržavaju Kodeksa, Udruženje je u obavezi da pokrene postupak“, poručio je Borović.

Prema njegovim riječima, suštinu Kodeksa čine "WCPT" principi, koji je prihvatila Skupština Udruženja.

„Osnovni cilj Kodeksa je očuvanje kvaliteta fizioterapeutske usluge, unapređenje fizioterapeutske prakse, podizanje fizioterapeutske profesije na viši nivo, poboljšanje zadovoljstva korisnika usluga, kao i zaštita fizioterapeuta“, precizirao je Borović.

Kako se navodi, fizioterapeuti su dužni da poštuju pravo i dostojanstvo svih ljudi, kao i da se pridržavaju zakona i propisa koji se odnose na terapijsku praksu u državi u kojoj rade.

„Prema etičkim principima Kodeksa, fizioterapeuti su dužni da prihvataju odgovornost za pružanje usluga na osnovu sopstvenog prosuđivanja i pružaju časnu, stručnu i odgovornu profesionalnu uslugu“, rekao je Borović.

Kako je dodao, fizioterapeuti su dužni da obezbjeđuju kvalitetne usluge u skladu sa politikom i ciljevima definisanim od nacionalnog udruženja fizioterapeuta.

„Oni imaju pravo na zakonski propisanu nadoknadu i adekvatnu naplatu svojih usluga. Pružaju ispravne informacije o fizioterapiji i svojim uslugama, korisnicima, ostalim medicinskim službama i društvu u cjelini“, kazao je Borović.

Oni, rekao je, doprinose planiranju i razvoju fizioterapije u skladu sa zdravstvenim potrebama društva.

„Odredbe Kodeksa dužni su da poštuju svi članovi Udruženja. Fizioterapeuti koji uoče njihovo kršenje, imaju obavezu da na to ukažu licu koje krši Kodeks, odnosno Etičkom odboru Udruženja“, zaključio je Borović.

Tekst je urađen u okviru projekta pod nazivom Info servis o visokom obrazovanju, koji finansira Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније