Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

24. 04. 2017. 13:19 >> 12:52

SARADNJA OPŠTINA I NVO

Crnoj Gori 846 hiljada eura

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), u okviru kojeg je za Crnu Goru opredijeljeno 846 hiljada eura, promovisaće kvalitetniju saradnju lokalnih vlasti i civilnog društva, u cilju poboljšanja kvaliteta života u opštinama.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Program, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi UNDP, od 846 hiljada eura koje je opredijeljeni za Crnu Goru, 600 hiljada namijenjeno je za nevladine organizacije (NVO).

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Fiona Mekluni (McCluney), saopštila je da se od lokalnih zajednica očekuje da učestvuju i imaju direktne koristi od inkluzivnog i transparentnijeg procesa donošenja odluka.

Mekluni je ocijenila da zemlje Zapadnog Balkana imaju mnogo zajedničkog, uključujujući i težnju da stvaraju odgovorne javne uprave koje odgovaraju na nastale potrebe - zadovoljava potrebe građana i bolje odgovara na izazove u lokalnoj zajednici na koje ukazuje civilno društvo.

„Na te izazove će odgovoroti ReLOad putem unapređenja daljeg razvoja participativne demokratije i grašanskog aktivizma u zemljama regiona“, saopštila je Mekluni na konferenciji za medije.

Kako je kazala, zemlje Zapadnog Balkana, ukljućujući i Crnu Goru, suočavaju se sa izazovima koje se odnose na saradnju lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

Mekluni je dodala da je drugi izazov nedostatak transparentnosti u dodjeli finansijske podrške za NVO, što se negativno odražav na kredibilitet lokalnih vlasti.

„Glavni cilj ovog Programa je osnažiti partnerstvo između lokalnih samourpava i civilnog društva na Zapadnog Balkanu, prenošenje uspješnog modela iz Bosne i Hercegovine“, kazala je Mekluni.

Prema njenim riječima, taj model se pokazao uspješnim, jer je uspostavio jasna pravila i procedure za finansiranje NVO iz opštinskih budžeta na otvoren i transparentna nači, a u skladu sa prioritetima lokalnih zajednica.

Ona je objasnila da će ReLOaD u početku raditi sa pet odabranih opšrina u Crnoj Gori kako bi se usvojio transparentni model finansiranja NVO.

„To će se zasnivati na konkrentim projektima kojima se ostvaruju konkrenti rezultati, sa fokusomn na građane i njihove potrebe“, saopštila je Mekluni.

Program, dodala je, nudi i platformu za umrežavanje između vladinih i NVO subjekata u šest zemalja regiona radi razmjene iskustava i naučenih lekcija kod pružanja boljih usluga građanima.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, naveo je da će Program, tokom naredne tri godine, čija je ukupna vrijednost deset miliona eura, biti usresređen na jačanje saradnje između opština i organizacija civilnog društva.

Kako je kazao, EU pridaje veliku važnost ulozi civilnog društva.

„Uprkos određenom napretku koji je ostvaren u saradnji između vlada i organzacija civilnog društva, dodatni resursi i transparentnost su potrebni sa strane vladinih struktura i procedura za saradnju i konsultacije sa organizacijama civilnog društva“, saopštio je Orav.

On je podsjetio da je EU u svom Izvještaju za prošlu godinu konstatovala da Crna Gora mora da uspostavi održiv i efikasan sistem javnog finansiranja organizacija civilnog društva.

„Te organizacije su vitalni partneri za donosioce odluka budući da su oni najbolje pozuicionarani i da znaju potrebe stanovništva, kao i da zagovoraju promjene i unapređenja“, poručio je Orav.

On je dodao da se građani, s druge strane, svakodnevno oslanjaju na lokalne organe.

„Zato je od izuzetne važnosti da saradnja između te dvije grupe zainteresovanih strana bude dobra“, smatra Orav.

Generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu u Ministarstvu javne uprave, Jadranka Vukčević, navela je da uspostavljanje efikasne i transparentne javne uprave, koja će biti okrenuta građaninu na državnom i lokalnom nivou, jedan od najznačajnih izazova u stvaranju funkcionalne javne uprave koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad i približivanje standarda i nivou koji imaju zemlje članice EU.

„Stoga je unapređenje upravnih i administravnih kapaciteta u javnouj upravi našlo centralno mjesto u brojim strateškim i programskim dokumentima koje je Vlada usvojila u prethodnom periodu“, kazala je Vukčević.

Prema njenim riječima, uprkos preduzetim aktivnostima u oblasti reforme javne uprave, još mnnogo toga treba da se uradi da bi ona bila pravi servis građana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније