Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ rtcg.me, Dnevne novine ]

25. 04. 2017. 14:42   >>  14:23 31

OŠAMARIO UČENICU?

Krivična prijava protiv učitelja

Protiv učitelja JZU „Obrazovni centar“ u Šavniku M. Ć. koji je, prema tvrdnjama roditelja, ošamario sedmogodišnju djevojčicu V.S., podnijeta je krivična prijava, saopšteno je iz Uprave policije.

“Naime, 24. aprila, službenicima OB Šavnik podnijeta je prijava od strane roditelja sedmogodišnje djevojčice protiv nastavnika M.Ć, u kojoj se navodi da je nastavnik njihovu ćerku udario na času, pred drugim učenicima. Službenici OB Šavnik su odmah preduzeli sve mjere i radnje na utvrđivanju činjenica iz ovog događaja. Uzete su izjave u zakonskoj proceduri od djevojčice i ostalih učenika, od nastavnika M.Ć, kao i  njegovih kolega i osoblja škole”, saopšteno je iu policije.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima.

Učenica drugog razreda šavničkog Obrazovnog centra V.S, dobila je šamar od učitelja M.Ć, tvrdi njen otac Željko Saliju.

“Koji se izjasnio da se u radnjama M.Ć stiču bitni elementi krivičnog djela zlostavljanje, te je na osnovu njegovog izjašnjenja protiv M.Ć. podnijeta krivična prijava u redovnom postupku, zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo”, navodi se u saopštenju. 

Prema Željkovim navodima, do incidenta je došlo jer je djevojčica, na pitanje nastavnika zašto nije uradila zadatak, odgovorila: “Zato što to nijeste izdiktirali”.

“Pitao je zašto nijesi to uradila, a ona mu je rekla: ‘Zato što nijeste to izdiktirali’. Zatim je nastavnik udario pesnicom o sto i odvalio joj šamarčinu”, tvrdi za Dnevne novineotac sedmogodišnje djevojčice.

Naime, fotografija učenice sa crvenim pečatima na licu, odnosno otiscima od šamara, koje je navodno dobila od nervoznog učitelja, objavljena je na društvenim mrežama i šokirala je crnogorsku javnost.

“Nervozni učitelj istukao djevojčicu!”, opis je fotografije koja je objavljena na Fejsbuk stranici Podgorički vremeplov. Čitav slučaj prijavljen je policiji.

“Ovo je zaista sramno što se desilo, ne zato što je moje dijete, nego za svu djecu je sramota da idu u školu da bi ih neko tukao. Ja svoje dijete ne šaljem da ga neko bije, već u školu da ga neko nešto nauči”, kazao je ogorčeni otac.

Nakon incidenta, roditelji su izvadili ljekarsko uvjerenje i slučaj prijavili nadležnima.

Iz škole ga, kako je rekao, niko nije kontaktirao.

Direktor šavničkog Obrazovnog centra Branko Lazarević kazao je da ta ustanova provjerava navode objavljene na društvenoj mreži Fejsbuk.

“Obavještavamo vas da smo od danas u postupku utvrđivanja činjeničnog stanja i eventualne odgovornosti u vezi sa današnjim incidentom u Obrazovnom centru, a koji se tiče učenice drugog razreda naše škole. Nema sumnje da ćemo se ovim pitanjem, kao odgovorna uprava, baviti temeljno, a javnost će biti blagovremeno upoznata”, navodi se u kratkom saopštenju Lazarevića.

Iz Ministarstva prosvjete su Dnevnim novinama kazali da juče do momenta slanja odgovora nije evidentirana prijava za bilo kakav incident te vrste.

“Kada je riječ o konkretnom slučaju, u Ministarstvu do momenta slanja odgovora nije evidentirana prijava za bilo kakav incident ove vrste. U bilo kom slučaju nasilja nad djecom od strane nastavnog kadra, isti se od uprave škole mora strogo sankcionisati”, kazali su DN iz resora Damira Šehovića.

Poručili su da će svakako zahtijevati da se u najkraćem roku utvrdi činjenično stanje i preduzmu hitne mjere u skladu sa zakonom, a nakon procedure utvrđivanja odgovornosti.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније