Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

25. 04. 2017. 10:43   >>  10:17 4

BESKUĆNIK KRUTA

Ostaće bez noge ako mu ne pomognemo

Beskućnik Gojko Kruta moli građane, duštveno odgovorne kompanije koje su u mogućnosti da mu novčano pomognu da plati operaciju za koju je neophodno 1.300 eura kako ne bi ostao bez lijevog stopala.

 

Gojko je volonterima Banke hrane ispričao da već pet godina živi na ulici.

“Nema nijedan dokument kao ni zdravstvenu knjižicu zbog čega ne može da ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku države. Novca da izvadi dokumentaciju nema. Svoju situaciju objanio je rečenicom - Nemam ni jedan jedini euro u džepu”, navodi se u saopštenju Banke hrane.

Gojko pojašnjava da zbog činjenice da nema dokumenata ne može ni otvoriti žiro račun u banci. Takođe,iz bolnice u Risnu mu je rečeno da ne mogu prihvatiti da se uplačuje novac na žiro račun bolnice za operaciju.

Gojko kaže da bi mu mnogo značilo da mu zdravstveni sistem izađe u susret i omogući da se operiše o njihovom trošku.

 "Živim na relaciji Podgorica Risan. Ponekad prespavam kod nekog od prijatelja, a kada nemam gdje ostanem bukvalno pod vedrim nebom. Nekoliko dana sam proveo u Risanskoj bolnici gdje su se brinuli o meni,  na čemu sam im jako zahvalan, jer nijesu imali obavezu da me prime”, kazao je volonterima.

Dijagnonstifikovana mu je gangrena na lijevoj nozi i postoji mogućnost da ukoliko se na vrijeme ne reaguje, ostane bez stopala, a onda ni za druge djelove noge nije sigurno, žali se Kruta.

Osim ovog zdravstvenog problema, konstatovan mu je i tromb, pa bi u slučaju da se on pokrene posljedice bile fatalne.

"U bolnici su rekli da mi treba 1.300 eura da me operišu i da boravim kod njih dok se ne oporavim, jer nemam gdje da odem. Ne postoji mogućnost da me operišu besplatno jer nemam knjižicu”, pojašnjava Kruta. Moli sve koji žele da mu pomognu da ga kontaktiraju na broj telefona 068 291 406.

Prisjeća se da su njegove nevolje počele prije pet godina, kada je otkrio da ima probleme sa nogom. Zbog lošeg zdravstvenog stanja morao je da prestane da radi na građevinama.

“Živio sam od dnevnice i plaćao stan koji sam iznajmljivao na Koniku. Međutim, kada sam otkrio da sam bolestan i kada su bolovi postali nepodnošljivi nijesam mogao da radim usljed čega sam vrlo brzo ostao bez novca. Morao sam da napustim stan i tako sam završio na ulici. Kad pada kiša sakrijem se u nekoj napuštenoj baraci. Hranu mi daju prijatelji, ali nemaju novca da mi pomognu oko liječenja.  Sada mi novac za ljekove uglavnom daju u manastirima i crkvama, znaju me sveštenici, pa ili mi kupe ili daju da kupim tablete protiv bolova koji su uglavnom nesnošljivi”, objašnjava Kruta.

Banka hrane je pomogla Gojku paketom osnovnih životnih namirnica i higijenskih sredsta, ali to nije dovoljno. Ovom čovjeku treba pomoć institucija. Smještaj, liječenje je prioritet.

“Banka hrane Crne Gore  je  o problemu Gojka Krute informisala Centar za socijalni rad Kotora i Podgorice, Ministarstvo rada i socijalne zaštite, Ministarstvu zdravlja-Direktoratu za zdravstvenu zaštitu, Ombdusmanu, NVO koje se bavi zaštitom ljudskih prava”, navodi se u saopštenju.

Kruta kaže da mu nije nimalo prijatno što  mora da moli za pomoć, jer ima porodicu – braću i sestre, i djecu koju, kako tvrdi, nije vidio od 2002. godine.

“Braća i sestre su mi na primorju, oni imaju svoje familije. Bivša supruga je sa djecom u Nikšiću, kod njenih, i meni je onemogućeno da odem da vidim sinove. Pored svih koje imam, ja sam ipak sam, teško obolio i nemam izlaz osim da molim preko novina da mi neko pomogne. Strašno je saznanje da bih mogao ostati bez noge, i ovako težak život bi mi još gori“, požalio se Kruta volonterima Banke hrane.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније