Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila : J.B.Č. [ Mina biznis ]

25. 04. 2017. 15:48 >> 15:27

UZ PODRŠKU MINISTARSTVA

Kozari nabavili visokokvalitetne jarčeve

Poljoprivredni proizvođači iz više crnogorskih opština koji se bave kozarstvom preuzeli su visokokvalitetne priplodne jarčeve, koje su nabavili uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva je saopšteno da je raspodjela obavljena na farmi u Župi u Nikšiću.

“Ministarstvo je subvencioniralo nabavku priplodnih jarčeva sa 50 odsto investicije, u cilju pospješivanja kozarske proizvodnje u Crnoj Gori koja bilježi pozitivne trendove, zahvaljujući sve većem interesovanju poljoprivrednika da se bave uzgojem koza i proizvodnjom kozjih proizvoda, kao izuzetno profitabilnom proizvodnjom”, navodi se u saopštenju.

Priplodni jarčevi u čistoj alpina rasi odgajani su, pod punom kontrolom stručnjaka za tu oblast, Ljubiše Petrovića, na farmi “Ćipranić” u nikšićkoj Župi. Nabavka priplodnih grla za kozare značiće poboljšanje rasnog sastava njihovih stada, odnosno povećanje produktivnosti proizvodnje.

Na taj način, visokokvalitetni priplodni materijal stigao je na 23 farme koza u Nikšiću, Podgorici, Beranama, Mojkovcu, Petnjici, Cetinju, Baru i Kotoru”, dodali su iz Ministarstva.

Za prisutne kozare na farmi “Ćipranić”, tom prilikom, održano je i predavanje o savremenom kozarstvu, sa posebnim akcentom na teme kao što su adekvatan smještaj koza, kvalitetna ishrana, pravilna njega, muža, kao i sistem selekcije grla.

Petrović je proizvođačima objasnio i organizaciju farme “Ćipranić”, kao primjera dobro vođene i zaokružene proizvodnje, jer osim objekta za uzgoj koza farma posjeduje i modernu mljekaru. Nekoliko desetina kozara, zainteresovani da unaprijede sopstvenu proizvodnju, bili su aktivni u razgovoru tokom predavanja.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zajedno sa Službom za selekciju stoke nastaviće sa aktivnostima u cilju unaprijeđenja, ne samo kozarstva, nego i drugih oblika stočarske proizvodnje u Crnoj Gori, kroz terenske posjete, radionice, kao i mjerama i aktivnostima koje za cilj imaju povećanje produktivnosti i konkuretnosti domaćih proizvođača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније