Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

26. 04. 2017. 08:16   >>  07:55 2

OMBUDSMAN PITA

Ko kontroliše vjerske škole na sjeveru?

Nakon izjave reisa Rifata Fejzića da na sjeveru bez problema djeluju određene ilegalne škole, ombudsman Šućko Baković prvi je javno reagovao i formirao predmet, ali u ispitnom postupku zbog pravne nejasnoće nije uspio da dođe do odgovora ko je, zapravo, nadležan za kontrolu ovih škola zbog čega će zatražiti pomoć od Vlade, saznaje Pobjeda.

Iz kancelarije ombudsmana potvrdili su za taj list da su naišli na problem.

Oni pojašnjavaju da su ranije zatražili od Ministarstva prosvjete da ih obavijeste o preduzetim mjerama i radnjama na navode o postojanju ilegalnih vjerskih škola na sjeveru, ali da im je iz tog resora odgovoreno da "prosvjetna inspekcija nije nadležna da kontroliše rad tih škola, jer iste ne podliježu postupku licenciranja od strane države".

"Rekli su da 'polazeći od ustavnog načela odvojenosti vjerskih zajednica od države i njihove ravnopravnosti i slobode u obavljanju vjerskih obreda i vjerskih poslova, vjerske škole se ne licenciraju po propisanim procedurama, u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, kao privatne i javne obrazovne ustanove", saopštili su iz ustanove ombudsmana.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније