Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 04. 2017. 11:39 >> 11:25

ZA UPIS U STRUČNE ŠKOLE

Uskoro konkurs za stipendije osnovcima

Narednih dana biće raspisan konkurs za dodjelu stipendija za svršene osnovce koji se pri upisu u srednje škole odluče za neko od deficitarnih zanimanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Deficitarna zanimanja su: kuvar (30 stipendija), konobar (10 stipendija), pekar (10 stipendija), elektroinstaler (10 stipendija), instalater u građevinarstvu (10 stipendija) i keramičar (10 stipendija).

Kako je saopšteno konkurs predstavlja samo dio aktivnosti Ministarstva na promociji srednjeg stručnog obrazovanja i njegovih potencijala, koji se aktuelizuju i tekućom kampanjom Stručno obrazovanje, moj izbor za budućnost.

"Pored promovisanja potencijala koje stručno obrazovanje nudi, Ministarstvo se, izmjenama i dopunama obrazovnih zakona koje su u toku, odlučilo i za jačanje interesovanja poslodavaca za uključivanje u dualno obrazovanje", saopštili su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da je riječ o vidu srednjeg stručnog obrazovanja tokom koga se učenici paralelno obučavaju u školama i rade tj. obučavaju se kod poslodavaca.

"Tako je izmjenama Zakona o stručnom obrazovanju predviđeno da tokom dualnog obrazovanja Ministarstvo prosvjete obezbjeđuje sredstva za naknade učenicima prvog i drugog razreda, dok su naknade u trećem razredu obaveza poslodavca. Iznosi tih naknada su: za prvi razred najmanje 10 odsto prosječne neto zarade, za drugi razred najmanje 15 odsto, a u trećem razredu najmanje 20 odsto", navodi se u saopštenju.

Iz tog Vladinog resora poručuju da samo uz kvalitetno praktično obrazovanje i učenje u realnom radnom okruženju, moguće je da učenici razviju pozitivan odnos prema zanimanju, pouzdanost i rutinu u obavljanu radnih zadataka, te da razumiju kako se teorijska znanja primjenjuju u praksi.

"Smanjenje broja učenika u odjeljenjima srednjih stručnih škola sa 30 na 28, još jedna je novina zakonskih izmjena koje su u toku. Cilj je individualizovani pristup i poboljšanje kvaliteta nastave. Takođe, ista izmjena odnosi se i na gimnazije", kazali su iz Ministarstva.

Predvidjeli su i novi koncept polaganja stručnog ispita i mature.

"I to na način da se od 2020/2021 neće polagati iz četiri, već tri dijela tj. tri predmeta, a nadležnosti Državne maturske komisije (stručne i gimnazijske) biće proširene", objašanjavaju iz Vlade.

Navedene stipendije, ali i zakonske izmjene koje su u toku, kažu, imaju za cilj unapređenje stručnog, ali i gimnazijskog srednjeg obrazovanja, i rješavanje do sada identifikovanih otvorenih pitanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније