Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

26. 04. 2017. 14:01   >>  13:35

NVO SUNCE

Zakonom se omogućava ucjena roditelja

Nevladina organizacija "Naše Sunce" nije zadovoljna predlozima za izmjene i dopune Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama i traži da se asistenti u nastavi ili angazuju za stalno ili obavezno angazuju na osnovu ugovora na godinu.

 

"Saopštavamo vam naš lični stav da NVO "Naše Sunce" ne dijeli mišljenje da je ovaj predlog zakona zadovoljavajuci prije svega za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama pa tako ni za njihove roditelje”, kaže u saopštenju direktorica te NVO Milka Šćepanović.

U Članu 30a stoji da Škola moze zaključiti ugovor o radu na određeno vrijeme, a najduže do kraja nastavne godine sa asistentom u nastavi.

“Želimo da naglasimo, a iz trenutne situacije kroz koje roditelji i djeca prolaze, da podržite promjenu teksta koja bi bila takva da se asistenti ili angazuju za stalno ili obavezno angazuju na osnovu ugovora na godinu”, navodi se u saopštenju.

Ističu da u Zakonu stoji clan koji kaze da se sa nastavnicima "može" zakljuciti ugovor o radu za jednu školsku godinu.

“Šta znači "može", znači da i "ne mora". Smatramo da bi u predlogu Zakona trebalo da stoji da škole "zaključuju" takav ugovor, onda je to obaveza”, smatraju iz NVO Sunce,

Na predlog da asitent može biti jedan na više đaka, “onda automatski govorimo o kršenju prava Rješenja prvostepene komisije koja ih dodjeljuje djeci sa posebnim obrazovnim potrebama”.

“Dakle, želimo reći da dijete koje boluje od razvojnog poremećaja, nekog oblika autizma, i ukoliko takvo dijete ostane samo samo jedan čas bez asistenta, automatski se njegova bezbjednost dovodi u pitanju. Ne slažemo se takođe da treba usvojiti taj dio iz predloženog Zakona, već smatramo da asistent mora biti "personalni" - jedan asistent, jedan učenik”, kažu iz NVO Sunce.

Oni podsjećaju da je nakon prelaska na nove funkcije, ministar prosvjete Damir Sehovic, obećao isplatu asistenata u nastavi iz budzeta ministarstva prosvjete, čime su kao roditelji zadovoljni, ali i porucio tada da će se pronaći trajno i održivo rjesenje.

“Danas, čitajuci predložene zakone, a prethodno je gospodin Šehović profitirao na ovoj temi i rekao da ce asistentima dati ugovore, sada nudi ovako ponižavajuće rješenje. Shvatili smo da je ovim zakonom dato školama, direktorima ustanova,  da sami odlučuju i ucjenjuju prvenstveno roditelje djece sa posebnim obrazovnim potrebama”, zaključili su iz te NVO.  

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније