Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

27. 04. 2017. 15:06   >>  14:51

RADNIČKA PARTIJA

Protest u Nikšiću na Praznik rada

Radnička partija će protestnom šetnjom i skupom na Trgu slobode u Nikšiću 1. maja obilježiti Praznik rada, ali i dvije godine djelovanja na političkoj sceni Crne Gore.

Lider Radničke partije, Janko Vučinić, kazao je da su brojni razlozi što će okupljanje umjesto prazničnog imati protestni karakter i naveo da veći dio građana živi na ivici gladi zbog katastrofalne ekonomske politike, „pljačkaške“ privatizacije, pljačke društvene imovine, uvođenja jednopartizma, nelegitimnog rada Vlade i Skupštine i ulaska u NATO savez.

„Protest umjesto praznovanja neminovan je i zato što radnici u Crnoj Gori više nemaju nikakvu socijane sigurnost, a od svog rada ne mogu da obezbijede ni najelementarnije životne potrebe. Protestujemo i zato što je više od 50 hiljada nezaposlenih, zbog čega sve više mladih napušta Nikšić i Crnu Goru“, rekao je Vučinić na konferenciji za novinare.

On je naveo da građani nemaju zaštitu države, jer je vlast pretvorila „u poreznika i batinu za obračunavanje sa radnicima i narodom“.

„Takvo stanje traje otkako je država ušla u tranziciju i njom upravljaju pogrešni ljudi koji su zarad lične koristi napravili nemjerljivu štetu Crnoj Gori i narodu“, saopštio je Vučinić.

On je kazao da će nezadovoljstvo iskazati i zbog uvođenja jednopartijske vlasti u Nikšiću, ali i poslati poruku da će takva vladavina biti kratkog daha i da je neminovno ponavljanje izbora po volji naroda.

Vučinić je najavio protest i zbog odluke o ulasku Crne Gore u NATO savez, koju bi sjutra trebalo da donese Skupština.

„Takvu odluku donijeće skupštinska većina sklepana na osnovu lažnog i montiranog državnog udara. To nije narodna Skupština, ni Vlada“, rekao je Vučinić.

On je kao važan razlog za organizovanje protesta naveo i oduzimanje stečenog prava na naknade majkama sa troje i više djece, koje je ostvarilo 22 hiljade žena, kojima je to primanje nerijetko bilo jedino u kući.

Vučinić smatra da je jedan od razloga za protest i to što do sada u Crnoj Gori nije bilo slobodnih izbora i što ni Vlada, ni Skupština nemaju legitimnost i ne mogu da donose odluke umjesto crnogorskog naroda.

Potpredsjednik Radničke partije, Željka Savković, navela je da protest majki sa troje i više djece nijesu prestali u Podgorici, iako o tome svi ćute.

„Majke već tri dana spontano organizuju protestne šetnje, koje neće prestati dok se ne izbore za svoja prava koja nijesu tražile. Brutalno je prevareno 22 hiljade porodica i dovedeno u takvu pravnu situaciju da se ne zna na koji način će odbraniti stečena prava. Država je pregazila Ustav, a Ustavni sud donio neustavnu odluku“, poručila je Savković.

Ona je pozvala sve majke da ne dozvole da ih obmanjuju pričama da je njhov protest politički i pozvala ih da na protestu u Nikšiću, 1. maja pokažu svoje nezadovoljstvo.

Predstavnik Radničke partije, Vlado Šćepanović, pozvao je građane da ne organizuju privatne roštilje i slavlje Prvog maja, već da se okupe na Trgu slobode i pokažu nezadovoljstvo što ne mogu živjeti od svog rada.

„Vlast na lokalnom i republičkom nivou privatizovala je i grad i državu i ako ih pustimo da vladaju još samo godinu ništa više neće ostati“, rekao je Šćepanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније