Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

28. 04. 2017. 15:36 >> 15:12

TELENOR I CKCG

Ohrabriti djevojčice da se obrazuju

Djevojčice i djevojke u Crnoj Gori zbog usađenih sterepotipa nemaju dovoljno samopouzdanja da karijeru grade u područjima tehnike i nauke, i treba ih ohrabriti da se obrazuju, kako bi, kroz radni angažman, postale samostalnije.

Telenor Fondacija i Crveni krst Crne Gore (CKCG) danas su, povodom obilježavanja Međunarodnog Dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama, u kampu Konik organizovali radionicu o preduzetništvu i značaju obrazovanja.

Kako je saopšteno iz Telenor fondacije, radionici su prisustvovale polaznice računarske obuke koju CKCG, u partnerstvu sa Telenor fondacijom, sprovodi u okviru projekta "Edukacijom do inkluzije mladih sa područja Konika“.

Sa učesnicama su o razvijanju preduzetničkih vještina i prisustvu žena u nauci, javnom i društvenom životu razgovarale Milena Đukanović, docent na Elektrotehničkom fakultetu i Maša Miladinović, studentkinja četvrte godine Prirodno – matematičkog fakulteta i članica lokalne grupe Udruženja evropskih studenata tehnike.

Đukanović je ocijenila da djevojčice i djevojke u Crnoj Gori, zbog usađenih stereotipa, nemaju dovoljno samopouzdanja da karijeru grade u područjima tehnike i nauke.

"Upravo jedan ovakav događaj, u organizaciji Telenor Fondacije i CKCG, doprinosi afirmaciji karijera u informaciono-komunikacionim tehnologijama, jer su djevojčice u prilici da čuju lična iskustva uspješnih žena u ovoj oblasti“, navela je Đukanović.

Ona smatra da djevojčice treba ohrabriti da stiču obrazovanje, kako bi kroz radni angažman postale samostalnije i aktivnije se uključile, ne samo u informaciono-komunikacione tehnologije i nauku, već i u javni, kulturni i društveni život Crne Gore.

Podsjeća se da je Dan djevojčica u informaciono - komunikacionim tehnologijama ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija, i obilježava se svakog posljednjeg četvrtka u aprilu.

Od 2011. godine, kada je u Evropi prvi put obilježen, u toj manifestaciji učestvovalo je više od million djevojčica.

Cilj obilježavanja tog Dana je da se djevojčice osnaže prilikom odabira budućih profesija, da ne podliježu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesima i talentima.

Jedan od doprinosa Telenor fondacije edukaciji mladih su i, kako je saopšteno, radionice digitalnih vještina, koje se organizuju u okviru projekta "Edukacijom do inkluzije mladih sa područja Konika“.

„Glavni cilj projekta je poboljšanje socijalizacije mladih Roma, Egipćana i izbjeglica iz Hrvatske, Kosova i Bosne i Hercegovine, koji će steći osnovna znanja i vještine rada na računaru, upotrebe društvenih mreža i bezbjednog korišćenja Interneta“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније