Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan; Objavio: I. P. ]

29. 04. 2017. 08:10 >> 07:46

ISTRAŽIVANJE INSTITUTA

Od cigareta zavisno 31% građana

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je udvodstručen broj mladih uzrasta do 15 godina, koji konzumiraju duvan i da je ukupno 31 odsto građana zavisno od cigareta.

 

Iz Instituta upozoravaju da prema istraživanju Evropskog školskog istraživanja o upotrebi alkohola i drugih droga (ESPAD) 34 odsto djece do 16. godine konzumira duvan.

Istakli su da godišnje od karcinoma pluća oboli 400 osoba, a uzrok obolijevanja kod većine od njih je upotreba duvana. Istraživanje je pokazalo da duvanske proizvoda svakodnevno konzumira 15 odsto šesnaestogodišnjaka.

"Od 2004. godine bilježi se stalni trend smanjenja broja pušača, sa 42,8 odsto u 2004., na 32,8 u 2008. do 31 procenta u 2013. godini. Među mladima je dvostruko povećan broj dječaka koji svakodnevno koriste duvan i iznosi 10,8 procenata (petnaestogodišnjaci), a među djevojčicama je smanjen na 2,8 odsto", pokazalo je Globalno istraživanje pušenja kod mladih (GYTS) za 2014. godinu, piše Dan.

Prema podacima ESPAD istraživanja, koje se sprovodi prema strogo standardizovanoj metodologiji u svim evropskim državama koje u njemu učestvuju, situacija po pitanju učestalosti pušenja kod mladih u odnosu na evropski prosjek, odnosno prosjek svih država je da je u Crnoj Gori 34 odsto mladih od 16. godine konzumiralo duvan nekad u životu, dok ovaj procenat na evropskom prosjeku iznosi 59 odsto.

U 2011. godini u Crnoj Gori je 32 odsto mladih od 16 godina konzumiralo duvan nekad u životu, a na evropskom prosjeku 56 odsto njih. U 2015. godini 34 odsto mladih konzumiralo je duvanske prozvode - ističu iz Instutata za javno zdravlje.

Upozoravaju da na nivou evropskog prosjeka u poslednje četiri godine postoji evidentna tendencija opadanja broja učenika koji su do šesnaeste godine konzumirali duvan, a kod nas nije došlo do sličnog opadanja.

Podaci o pušenju među mladima ovog uzrasta, a odnose se na pušenje ikad u životu, pokazuju uglavnom stabilan trend, objašnjavaju iz Instituta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније