Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

30. 04. 2017. 12:56 >> 12:30
4

DEMOKRATE POZIVAJU

Depolitizovati sistem obrazovanja

Crna Gora mora krenuti u proces depolitizacije i decentralizacije sistema obrazovanja u cjelini, jer stručnim osobama za rad u školi jedina preporuka mora biti diploma, a ne partijska knjižica, saopštio je poslanik Demokrata, Danilo Šaranović.

 

Šaranović je danas s partijskim kolegom Momom Koprivicomo iznio sumnju da Vlada Crne Gore, na mala vrata, pokušava da sprovede svoje interesne naume, tako što je na antidemokratski način donijela set zakona iz oblasti obrazovanja.

Šaranović je saopštio i da su radne grupe koje su radile na pripremi zakonskih rješenja, formirane početkom februara, već završile svoj rad "nakon samo nekoliko održanih sastanaka, dok po principu samovolje, u istoj stvari, Vlada ignoriše predloge zainteresovanih strana, uključujući NVO, studentske organizacije i Sindikat prosvjete". 

Komentarišući vrijeme trajanja javne rasprave koja je prevdiđena za tako složen set zakona, Šaranović je pitao kako je moguće očekivati da se u najkraćem mogućem roku od 20 dana "sve zainteresovane strane uključe, daju argumentovane sugestije i predloge na osam ovako važnih zakona".

On je rekao da godinama unazad sporni članovi zakona, po kojima direktore škola bira i razrješava ministar, a tako izabrani direktori vrše izbor nastavnika i ostalih zaposlenih, predstavljaju osnov za partijsko zapošljavanje po sistemu jedan zaposleni - četiri glasa.

"Sve to i ne čudi u zemlji gdje smo pored jednopartijskih izbora imali i samo jednog kandidata za rektora državnog Univerziteta, koji je reizabran prije nekoliko dana", naglašava Šaranović.

Kad je riječ o Vladinom odnosu prema studentima, Šaranović zapaža "da su predstavnici studentskog parlametna u Radnoj grupi, koja se sastala svega dva puta, dobili nacrt ovog zakona bez ikakve mogućnosti da daju mišljenje ili da se o njemu izjasne, a gotovo da nijedan od predloga studenata nije uvažen".

"Zbog svega toga, predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju neće imati podršku krovne studentske organizacije", naglasio je Šaranović, uz napomenu da se mora pokrenuti proces depolitizacije i decentralizacije sistema obrazovanja u cjelini, jer stručnim osobama za rad u školi jedina preporuka mora biti diploma, a ne partijska knjižica.

Šaranović je na konferenciji za novinare pustio video snimak govora premijera Duška Markovića, koji je prilikom posjete opštini Herceg Novi saopštio da su budžetom predviđena sredstva za izgradnju škole u Igalu, ali da o tome, kako navodi, ne bi volio da pregovara sa nekom lokalnom upravom koja nije njihova.

"Kakva je to država u kojoj predsjednik Vlade govori da ne želi da razgovara sa upravom koja nije njihova? Šta znači to njihova? Evo najsvježijeg dokaza da ovakva Vlada i država nijesu servis građana, već servis jedne partije i privilegovanih grupa i pojedinaca. Ovom izjavom premijer dijeli narod na naš i njihov, na podoban i nepodoban, na bogar i siromašan, na one koji su za njih i protiv njih", istakao je Šaranović.

Sa druge strane, Koprivica je istakao, da je 20 dana za javnu raspravu o Zakonu o visokom obrazovanju jedan od signala da se želi nastaviti monopol Vlade nad sistemom visokog obrazovanja.

Koprivica je u pet tačaka dao kritički osvrt na sporna zakonska rješenja predviđena ovim nacrtom.

"Predloženi nacrt ne sadrži garancije da će Agencija za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja biti istinski nezavisna institucija, a ne radno tijelo ili kvazi direkcija Vlade i Ministarstva prosvjete; ne sadrži mehanizme za uvođenje reda i transparentnosti u sistem visokog obrazovanja; izostavlja definisanje adekvatnog mehanizma za kontrolu finansija; izbjegava normiranje plagijata i njihove prevencije i neopravdano smanjuje nivo provjera za dobijanje akreditacije u vidu ukidanja eksterne evaluacije od strane međunarosdnih institucija. Stoga, smatramo da je nepohodno osnivanje jedinstvene institucije - Agencije za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja. Nju bi birala Skupština i to na osnovu javnog poziva i jasnih zakonskih kriterijuma, uz obavezu podnošenja izvještaja o radu, " istakao je Koprivica.

On je saopštio da bi se u zakonu morao adekvatno normirati i plagijat, kao i postupak za njhovo otkrivanje i sankcionisanje.

"Pored ostalog, nameće se pitanje zašto postoji softver za provjeru plagijata studenata, ali ne i nastavnog kadra", naglasio je Koprivica.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније