Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: I. P. ]

03. 05. 2017. 09:28 >> 09:02
1

IZMJENE ZAKONA

Maturanti umjesto četiri polažu tri predmeta

Osim uvođenja specijalističkih gimnazija, smanjenja broja učenika na maksimalno 28 đaka u klupama po jednom odjeljenju, izmjene Zakona o gimnaziji predviđaju i promjene u dijelu koje se odnosi na polaganje maturskog ispita.

 

Naime, maturanti će od 2020/2021. polagati umjesto dosadašnja četiri, tri ispita. Polaganje će biti eksterno, što znači da će ih umjesto škole organizovati Ispitni centar.

Direktorica podgoričke Gimnazije "Slobodan Škerović" Zoja Bojanić-Lalović zadovoljna je najavljenim izmjena zakona koje će, kako je kazala za Dnevne novine, obezbijediti kvalitetniju nastavu.

"Posebno je značajno što je novim zakonom omogućeno otvaranje specijalističkih odjeljenja, što je podrška učenicima da razvijaju one sposobnosti koje su im neophodne za nastavak školovanja“, kazala je Bojanić-Lalović.

"Smanjen je broj predmeta koji se polažu, tri umjesto dosadašnjih četiri, i to je značajno rasterećenje za učenike. Do sada su dva izborna predmeta učenici polagali interno, a novim zakonom predviđeno je da se svi ispiti polažu eksterno. Iako su do sada škole i ovim ispitima pristupale ozbiljno i odgovorno, ovakva organizacija polaganja je značajna jer će omogućiti izjednačavanje kriterijuma ispitivanja u svim gimnazijama. Tako se ne ostavlja prostor za sumnju koliko je objektivno ocijenjeno znanje učenika iz različitih škola", smatra Bojanić-Lalović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније