Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

03. 05. 2017. 12:16 >> 11:50

UMHCG POZVALO

OSI da podignu glas 5.maja

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) pozvalo je sve osobe s invaliditetom da u petak, 5. maja, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, podignu svoj glas, i da traže ono što im je država garantovala propisima, a to je jednakost i nediskriminaciju.

 

Centar za samostalni život i druge organizacije članice Evropske mreže za samostalni život (ENIL) 5. maja ove godine slave četvrti Evropski dan samostalnog života širom Evrope. ENIL očekuje da će se ovaj datum obilježiti u najmanje 20 zemalja Evrope događajima na temu “Stvari koje ja mogu uraditi zahvaljujući samostalnom životu.”

“Cilj ovog datuma je podizanje svijesti o samostalnom životu, što znači da smo u prilici da imamo sopstveni život, sopstvene odluke i izbore, kontrolu nad podrškom koju dobijamo od drugih, odgovornost da za postupke snosimo i “posledice” i pravo na grešku koje neće biti automatski povezivano s činjenicom da imamo invaliditet i da su greške logične”, navodi se u saopštenju UMHCG.

Nažalost, pravo na sopstveni život i samostalno donošenje odluka nije svakodnevnica osoba s invaliditetom, već izolovan slučaj.

“Mnoge osobe s invaliditetom još uvijek, povremeno ili trajno život provode u institucijama zatvorenog tipa, a i one koje žive u sopstvenim domovima i zajednicama nemaju pristup servisima podrške koji će im omogućiti da žive dostojanstven život i da budu aktivni, samosvjesni građani”, navode iz UMCG.

Oni tvrde takođe da takvi u crnogorskom društvu nemaju podršku već veliki otpor institucija sistema i neprihvatanje promjena.

 “Zato pozivamo sve osobe s invaliditetom da podignu svoj glas, i da traže ono što im je ova država garantovala propisima, a to je jednakost i nediskriminaciju. UMHCG i ove godine obilježavajući 5. maj na Trgu nezavisnosti u Podgorici, u saradnji s Ministarstvom evropskih poslova, obilježava i Dan Evrope. Pozivamo sve građane da nam se pridruže na Trgu s početkom u 11 časova, a ako nijesu u prilici svoje fotografije ili poruke podrške mogu poslati ili objaviti na društvenim mrežama uz hašteg #ILDay17”, poručili sui z UMHCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније