Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Dnevne novine ]

04. 05. 2017. 08:53 >> 08:27
5

SUTOMORSKI HOTELIJERI

Elitni hoteli i ćevapi na ulici ne idu zajedno

U barskoj mjesnoj zajednici Sutomore, duž njene čuvene rivijere, u posljednje vrijeme sagrađeno je nekoliko velelepnih hotela sa četiri ili pet zvjezdica, čime je stvorena mogućnost perspektivnije budućnosti ovog poznatog crnogorskog ljetovališta.

 

Hotelijeri iz Sutomora smatraju da ovo mjesto još nema potencijala da bude destinacija elitnog turizma.

“Govore nam da smo upravo mi ta destinacija, koja je kao stvorena za što veći broj hotela sa pet zvjezdica. Međutim, u obzir nije uzeto da elitni gosti zahtijevaju, pored luksuznih hotela, i ‘luksuz’ druge vrste. Pored loše saobraćajne i ambijentalne infrastrukture, nečistoće, siromašne kulturne, sportske i zabavne ponude, nedostatka regionalnih proizvoda na jelovnicima u restoranima, te raznih servisa, nemamo ni edukovane građane turističkom kulturom koji će težiti da zadrže takvog gosta”, mišljenje je hotelijera koji su se trenutno našli u nezavidnoj situaciji.

Ističu da se zbog svih tih nedostataka, investitori naših visokokategorizovanih hotela, odnosno njegov menadžment, danas suočava sa problemima, jer je došlo do otkazivanja gostiju i raskidanja ugovora od turoperatora.

Hotelijeri navode da su njihovi visokoplatežni turisti i pored luksuza u hotelima razočarani, jer sa prozora hotela gledaju montirane plažne barove, ulične prodavce koji na otvorenom prodaju ćevape i pljeskavice, kao i zato što u cijelom Sutomoru ne mogu naći restoran u kojem se nudi domaća kuhinja i domaći proizvodi.

Prema mišljenju sagovornika DN, sami susret sa Sutomorem od bogate klijentele je zapanjujući.

 

“Autobuska stanica koja ovaj naziv zavređuje jedino po autobusima koji pristaju, nema nikakvih drugih pratećih sadržaja i više liči na seosko trećerazredno stajalište nego na autobusku u jednoj civilizovanoj sredini, odnosno turističkoj destinaciji. Na tom prostoru, koji nema perona ni određenih objekata za potrebe putnika, autobusi se faktički okreću na magistralnom putu, prilikom čega se izaziva opasnost kako za same putnike tako i od mogućih udesa vozila čija je frekvencija na ovoj dionici posebno izražena ljeti. Tada se stvaraju i duge kolone sa obje strane magistralnog puta, a prilaz Sutomoru je i dalje rak rana Sutomora, dok je predviđeni kružni tok ostao samo nedosanjani san Sutomorčana”, poručuju hotelijeri.

Vlasnica hotela “Sato” Ana Perišić ističe kako njeni gosti do parkinga hotela moraju proći kroz razne putešestvije zbog gužve od naroda, kao i zbog sužene ulice uzurpirane tezgama preprodavaca.

“Od takozvane autobuske stanice, koja nije adekvatno riješena, do našeg hotela ima oko 500 metara, a našim gostima treba skoro sat vremena da dođu do našeg parkinga. Vjerujem da ćemo ove turističke sezone imati razumijevanja od lokalne uprave i nadležnih organa da se riješi ovaj problem, kao i problem obližnjih ugostiteljskih objekata koji po zakonu ne bi smjeli biti u okruženju hotela. Ružna je to slika, na koju nam naši gosti često ukazuju, a da ne pričamo o ostalim anomalijama zbog kojih su nam turoperatori posebno zamjerili, čak neki i odustali od ugovora”, ukazuje Perišić na probleme za koje, kako kaže, ne treba mnogo ulaganja da bi mogli hotelijeri da sprovedu misiju elitnog turizma i dovođenja bogate klijentele.

Ambijentalno urediti područje Sutomora

Investicije u Sutomoru o kojima se uveliko priča da će nakon realizacije podići kvalitet života i stvoriti bolje uslove za razvoj turizma, prema mišljenju menadžmenata vidokokategorizovanih hotela nije dovoljan doprinos jednom turističkom mjestu.

Oni kažu da prevashodno treba raditi na abijentalnom uređenju Sutomora i na ponudama koje traži visokoplatežna klijentela. I dalje se, kako kažu, izdaju dozvole za rad djelatnostima koje po zakonu ne smiju biti u blizini ovakvih hotela, uzurpiraju se zelene površine, komunalni red je i dalje u haosu, a polaže se malo računa i na čistoći.

Sve dok se ne riješe ovi problem, kažu  sagovornici DN oni mogu zatvoriti svoje hotele i zajedno sa čelnicima ove države maštati o elitnom turizmu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније