Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

07. 05. 2017. 23:35 >> 23:10

ZAVOD ZA METROLOGIJU

Sjutra počinju Otvoreni dani

Otvoreni dani u Zavodu za metrologiju, za učenike osnovnih i srednji škola počinju sjutra i trajaće do 19. maja.

Iz Zavoda je saopšteno da je predviđeno, da u tom periodu, laboratorije Zavoda za metrologiju posjeti više od 660 učenika iz 12 osnovnih i šest srednjih škola iz Podgorice, Budve, Tivta, Bara, Herceg Novog, Manastira Morače, Žabljaka i Nikšića.

Kako se navodi prvi put u posjetu Zavodu za metrologiju biće i učenici koji borave u Dječijem domu „Mladost“ iz Bijele.

Navodi se da će predstavnici Zavoda svakodnevno, od devet do 13 sati učenike upoznavati sa djelatnostima i radom, osnovnim pojmovima iz metrologije, a biće organizovana i posjeta svim laboratorijama Zavoda.

"Učenicima će biti predstavljeni državni etaloni i prisustvovaće jednostavnijim postupcima mjerenja u nacionalnim kalibracionim laboratorijama za oblast metrologije mase, pritiska, dužine, električnih veličina, temperature, vremena i frekvencije, zapremine, kao i u Laboratoriji za električnu snagu", kaže se u saopštenju.

U Laboratoriji za ispitivanje predmeta od dragocjenih metala biće predstavljeni državni žigovi za potvrđivanje ispravnosti predmeta od dragocjenih metala, a biće prikazani i postupci za utvrđivanje vrste, sastava i finoće tih predmeta.

Navodi se da su prošle godine, tokom organizovanja „Otvorenih dana“ laboratorije Zavoda za metrologiju posjetilo oko 400 učenika iz 14 osnovnih i tri srednje škole.

Otvoreni dani organizuju se u okviru proslave Svjetskog dana metrologije koji se, u više od 80 država, obilježava 20. maja.

Ovogodišnji Svjetski dan metrologije obilježava se temom pod nazivom „Mjerenja u transportu“.

"Tema je odabrana zbog ključne uloge koju transport ima u modernom svijetu. Taj termin podrazumijeva ne samo transport ljudi, već i hrane, odjeće, proizvoda, kao i transport sirovina. Bezbjedan i efikasan transport, sa minimalnim negativnim uticajem na životnu sredinu, podrazumjeva i značajan opseg mjerenja", kazali su iz Zavoda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније