Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

09. 05. 2017. 08:28 >> 08:02
2

OD SADA KOD LJEKARA

Buprenorfina više nema u apotekama

Ministarstvo zdravlja donijelo je novi pravilnik kojim je propisano da se ,,buprenorfin“ (lijek za „skidanje” sa heroina), više ne izdaje u apoteci, kako je praksa bila do sada, već će zavisnici od psihoaktivnih supstanci moći isključivo da ga dobiju od ljekara u domu zdravlja saznaje Pobjeda.

 

Iz ovog Vladinog resora ovaj list nije dobio zvaničnu potvrdu, ali prema riječima više nezvaničnih izvora, ova novina donešena je kako bi se spriječile sve češće zloupotrebe ovog lijeka koje su nerijetko dovodile do nestašica.

Tako su krajem prošle godine, zbog višednevnih nestašica, zavisnici od psihoaktivnih supstanci u Podgorici čak prijetili da će kamenovati apoteku, a ,,Montefarm“ je zbog ozbiljnosti situacije tada angažovao i obezbjeđenje koje je u dva navrata reagovalo i smirilo situaciju.

Tada je objelodanjeno da postoji zloupotreba ovog lijeka, koji se prodaje na crnom tržištu. Pacijenti su kazali da pojedini podižu terapiju, a potom jednu tabletu na ulici prodaju za 20 eura, a kasnije za taj novac kupuju heroin.

Sa druge strane, novim uputstvom to će biti spriječeno, jer će zavisnik sa izvještajem psihijatra moći od izabranog doktora da uzmu samo jednu tabletu koliko je dnevno i potrebno. Izvori Pobjede kažu da će zavisnici iz Podgorice, kojih je registrovano oko 400, od danas za ovaj lijek ići u Dom zdravlja na Koniku, gdje se inače prima i metadonska terapija.

Ova novina iznenađenje je za izvršnog direktora nevladine organizacije „Four lajf“ Sašu Mijovića, koji je i član Komisije za droge, jer ga, kako kaže, iz Ministarstva nijesu informisali o tome, već je za novo uputstvo za supstituciju „buprenorfinom“, saznao od zavisnika.

Nijesam dobio pravilnik i ne znam na koji način je sve precizirano. Iz Ministarstva zdravlja trebalo je da se konsultuju sa nevladinim sektorom, jer smo mi na prvoj liniji odbrane i u direktnoj komunikaciji sa zavisnicima i znamo kako stvari funkcionišu na terenu, a ne ovako naprečac rekao je Mijović za Pobjedu.

NVO na čijem je čelu, kako kaže, već pola godine traži da se donese ovaj pravilnik o „buprenorfinu“, a čak je kao član Komisije za droge krajem prošle godine tražio i vanrednu sjednicu kako bi se riješio problem zloupotreba.

“Situacija je bila izmakla kontroli, ,,buprenorfm“ je izdavao kako ko stigne, bile su velike zloupotrebe i enormne potrošnje. Stoga je bio neophodan protokol koji postoji i u drugim zemljama. Ja sam čak Ministarstvu podnio pravilnik iz Bosne i Hercegovine”,  kazao je Mijović.

Prema njegovim riječima, zavisnici različito komentarišu novi pravilnik. Mnogi negoduju, dok drugi smatraju da će se na ovaj način omogućiti redovna terapija, te da više neće biti nestašica.

“Zvao me je jedan zavisnik iz Podgorice koji sada radi na Primorju. Kaže da ne zna šta će da radi, jer ne može putovati svaki dan za lijek”, rekao je Mijović.

On kaže, još nije siguran da li će novim uputstvom biti spriječene zloupotrebe jer taj dokument još nije vidio. Kada se upozna sa sadržajem, dodaje on, tada će moći da komentariše taj dokument.

On smatra da bi taj lijek zavisnici trebalo da popiju pred ljekarom kako ne bi došlo do zloupotrebe. Objašnjava da bi se samo na taj način stalo na put zloupotrebama.

U aprilu 2016. Izdato 350, a u martu ove čak 4.074 kutije?!

Mljović kaže da je za godinu dana potrošnja „buprenorfina”  porasla deset puta. U aprilu prošle godine izdato je 350 kutija, dok je u martu ove godine izdato čak 4.074.

“Montefarm je naručio za godišnji tender 24.660 kutija „buprenorfina” na osnovu potrošnje u sepetembru kada je izdato 1.500 kutija. Međutim, zbog stalnog povećanja potrošnje te količine su brzo nestale”, rekao je Mljović.

Prema Pobjedinim nezvaničnim informacijama, za prva četiri mjeseca ove godine izdato je čak 14.000 kutija ovog lijeka, a za Isti period 2016. apoteke su izdale 3.500 kutija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније