Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

11. 05. 2017. 14:20   >>  13:53

ČESTITKA KRIVOKAPIĆA

Istraživačko novinarstvo opasna profesija

Predsjednik SDP-a, Ranko Krivokapić, uputio je novinarima Vijesti i Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) čestitku povodom osvajanja nagrada EU za istraživačko novinarstvo.

 

Podsjećamo, nagrađeni su novinari Vijesti Jelena Jovanović i Ivan Čađenović, te novinarke Milena Perović Korać i Milka Tadić Mijović iz Centra za istraživačko novinarstvo. 

"U vremenu punom rizika i izazova jedna od najopasnijih i najzahtjevnijih profesija jeste bavljenje istraživačkim novinarstvom. Ti izazovi su još i veći u državi, jedinoj u Evropi u kojoj još uvijek nije srušen 'Berlinski zid', u kojoj se u kontinuitetu urušavaju institucije i osnažuje autokratija kao model vladanja", navodi se u čestitki Krivokapića.

Obrađivanjem i otkrivanjem pojava, radnji i afera sakrivenih od očiju javnosti posebno u oblasti kriminala, korupcije i raznih oblika socijalnih anomalija, istraživački novinari, po njegovoj ocjeni, "imaju mnogo kompleksnije zadatke od ostalih poslenika javne riječi, i u zavisnosti od važnosti informacije, rizik po njihovu ličnu bezbjednost je time i veći".

"Uprkos činjenici da su i u Crnoj Gori evidentirani napadi na istraživačke novinare zbog savjesnog i profesionalnog obavljanja svog posla Vi ste stavili svoj lični integritet i bezbjednost u službu javnosti. Kakvo je stanje slobode medija najbolje govori činjenica da je Crna Gora na ljestvici Reportera bez granica 40 mjesta iza Srbije i BiH, pa i to veoma uvjerljivo govori o težini posla kojim se bavite. Vaš profesionalan odnos i djelovanje je svojevrstan društveni korektiv u situaciji kada država i druge javne institucije nijesu u stanju ili ne žele da reaguju na društvene anomalije i suoče se sa kriminalom i korupcijom kao najvećim problemima sa kojima se susreće naše društvo i za čije se rješavanje mora što hitnije pronaći rješenje", saopštio je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније