Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Vijesti ]

16. 05. 2017. 08:39 >> 08:14
1

BUPREORFIN ZA ODVIKAVANJE

Psihijatri ne prepisuju lijek zavisnicima

Pojedini psihijatri ne žele da poštuju instrukcije Ministarstva zdravlja da zavisnicima od heroina prepisuju lijek “buprenorfin”, koji služi za odvikavanje.

 

To je juče “Vijestima” potvrdio direktor NVO 4 Life Saša Mijović, dodavši da pacijenti ispaštaju i da su opravdano nezadovoljni, jer ne postoji organizacija, ni koordinacija  između zdravstvenih institucija.

Zbog ogromne potrošnje “buprenorfina”, taj lijek se od 8. maja pacijentima daje  u zdravstvenim ustanovama, pod nadzorom zdravstvenih radnika. Ranije su pacijenti  lijek dobijali na recept, u državnim apotekama. Pošto nijesu postojali protokoli o izdavanju, nije bilo najjasnije ko ima pravo na “buprenorfin”, koju dozu i pod kojim uslovima.

Mijović je juče rekao da  mnogi zavisnici, pogotovo zaposleni, imaju probleme jer  svakodnevno moraju da idu do doma zdravlja ili Kliničkog centra da dobiju terapiju.

Direktor NVO 4 Life  je rekao  da u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) od prošle sedmice nema “buprenorfina” i da, prema njegovim saznanjima, nije stigao ni juče ujutru.

Prema informacijama sa sajta Uprave za javne nabavke, Montefarm je prošle sedmice potpisao sa dobavljačem ugovor o nabavci “buprenorfina”. Država je, za 2.660 kutija ovog lijeka, izdvojila 24.977 eura.

Direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Alma Hajdarpašić Drešević prošle sedmice je saopštila da je od 1. januara do 24. aprila u apotekama izdato 13.874 kutija “buprenorfina”, što je, u odnosu na isti period prošle godine povećanje od skoro 400 odsto.

Broj izdatih kutija, rekla je Drešević, povećavao se iz mjeseca u mjesec, pa su u januaru izdate 3.322 kutije, a u martu 4.074.

Rastao je i broj korisnika, jer je u 2015. bilo 208 pacijenata koji koriste tu terapiju, a već naredne godine 759.

U posljednjih pola godine bile su česte nestašice “buprenorfina”, a dio pacijenata žalio se da pojedini dobijaju veće doze na recept u apotekama, prodaju ih, a potom kupuju heroin za taj novac.

Iz Ministarstva su nedavno poručili da su zdravstvene ustanove dužne su da vode urednu evidenciji o količini izdatog ili datog lijeka za svakog korisnika i nedeljno podatke dostavljaju tom resoru, Fondu za zdravstveno osiguranje i Montefarmu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније