Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

16. 05. 2017. 17:53 >> 12:21

DO OKONČANJA ISTRAGE

Radnici Boksita: Obustaviti prodaju placa

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji tokom decenija rada nijesu riješili stambeno pitanje, tražiće od Privrednog suda da do okončanja istrage Specijalnog tužilaštva obustavi prodaju placa na kojem je bila planirana gradnja njihovih stanova.

Predstavnici bivših radnika ponovo su se okupili na placu gdje je trebalo da budu izgrađeno deset stambenih zgrada Boksita, preko puta uprave zgrade preduzeća, i saopštili da su od Specijalnog tužilaštva dobili dopis u kojem se navodi da je pokrenut postupak, ali da detalje ne mogu saopštiti zbog istrage.

Jedan od predstavnika bivših radnika Boksita, Božidar Đilas, kazao je da neformalni podaci kojima raspolažu ukazuju na to da je u pitanju krivično djelo.

"Da je u pitanju krivično djelo ukazuje i činjenica da nije bio ni raspisan tender za projekat najavljivane planirane gradnje za šta je trebalo platiti 300 hiljada eura, što je bila obaveza Samostalnog sindikata", rekao je Đilas.

On tvrdi da je rožajska firma Ambijent, koja je trebalo da za ugovoreni novac projektuje deset zgrada, uradila projekat samo za jednu, dok ga je za ostale iskopirala.

"Specijalnom tužilaštvu obratili smo se dopisom i napisana je krivična prijava, a nadležni za istraživanje korupcije zaplijenili su dokumentaciju Samostalnog sindikata. Prema nezvaničnim podacima već su utvrđene nepravilnosti u predmetu nerealizovane gradnje stambenih objekata", naveo je Đilas.

On je dodao da će predstavnici bivših rudara Privrednom sudu dostaviti dobijeni dopis od Specijalnog tužilaštva i tražiti da se plac ne prodaje do okončanja istrage.

"Smatramo da za ovo što je urađeno neko mora odgovarati, jer su prevareni radnici koi nijesu riješili stambeno pitanje, niti dobili kredite za tu namjenu, a radili smo u Boksitima 15 do 35 godina", saopštio je Đilas.

Rudari su odlučni da svim raspoloživim pravnim sredstvima brane prodaju zemljišta, a očekekuju da nadležni razjasne ko je umiješan u malverzacije oko placa.

Riječ je o zemljištu od oko 18,7 hiljada kvadrata na atraktivnoj lokaciji preko puta upravne zgrade Boksita, koje je 2008. godine procijenjeno na 1,8 miliona eura, o kojem se sporovi vode u Privrednom sudu.

Jedan spor je okončan u korist rožajske projektantske kuće Ambijent, koja od Boksita na ime projektantskih usluga potražuje ostatak ugovorenog novca od oko 120 hiljada eura i kojoj to zemljište po sudskoj odluci treba da bude dato u vlasništvo na osnovu duga, što radnici neće dozvoliti.

U Privrednom sudu se u vezi sa tim zemljištem vodio i drugi spor o njegovom povraćaju, jer stečajna uprava dokazuje da Boksiti nijesu dali Samostalnom sindikatu taj prostor u vlasništvo, već samo na korišćenje za gradnju stambenih zgrada.

Rudari su podsjetili da je u martu 2008. godine projetantska kuća Ambijent potpisala ugovor sa Samostalnim sindikatom da se uradi projekt za deset zgrada, za šta je trebalo da se plati oko 300 hiljada eura.

Bivši radnici su podsjetili d aje te godine položen i kamen temeljac za gradnju, ali da od toga nije ništa realizovano i da to zemljište pripada bivšim rudarima koji radeći u Boksitima nijesu riješili stambeno pitanje.

Među onima koji nijesu riješili stambeno pitanje jedan dio je zaposlen u Rudnicima boksita, dio je penzionisan, dok su ostali na Birou rada.

Rudari tvrde da sudski izvršitelj planira da proda zemljište po smiješno niskoj cijeni od svega devet eura po kvadratu, dok je kvadratni metar zemljišta na toj lokaciji prošle godine košao 95 eura, bez komunalija.

Oni su naveli da je dodatni problem predstavlja to što 127 njihovih penzionisanih kolega, koji su morali napustiti firmu uslijed stečaja i bez otpremnina, nema riješeno stambeno pitanje i zaostale zarade im nijesu adekvatno izmirene.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније