Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 05. 2017. 15:38 >> 15:16

U NAREDNOM PERIODU

Sistem azila u fokusu UNHCR-a u CG

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) već duži niz godina ostvaruju dobru i kvalitetnu saradnju, a u narednom periodu fokus aktivnosti biće usmjeren na sistem azila u Crnoj Gori, u skladu sa novim zakonom koji reguliše tu oblast, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i šefice Regionalne kancelarije UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu, En-Kristin Erikson.

"Osvrćući se na napore crnogorskih institucija, u prvom redu Ministarstva unutrašnjih poslova na planu rješavanja pitanja izbjeglih, raseljenih i interno raseljenih lica od devedesetih godina na ovamo, ministar Nuhodžić je istakao da je Crna Gora u teškim vremenima i sa skromnim kapacitetima, uspjela da pruži pomoći i prihvati sva ta lica, a kasnije, kroz zakonodavni okvir, doprinese rješavanju njihovog statusa i životnih pitanja, poput pristupa zdravstvenom i obrazovnom sistemu, tržištu rada, te rješavanju njihovog stambenog pitanja", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsjećajući se minulih uspješnih projekata, kroz čiju je realizaciju MUP u saradnji sa UNHCR-om uspio da omogući pribavljanje dokumenata, te prikupi evidenciju neophodnu za rješavanje zahtjeva u vezi sa statusom raseljenih i interno-raseljenih lica, dodaje se u saopštenju sagovornici su poručili da je odlična realizacija tih aktivnosti garant plodne buduće saradnje na novim projektima iz nadležnosti Ministarstva.

"Govoreći o fokusu rada UNHCR-a u predstojećem periodu, šefica Kancelarije te organizacije za Jugoistočnu Evropu, En-Kristin Erikson, kazala je da će smjer djelovanja biti temeljen na strateškom pristupu i konkretnom doprinosu, kao i pomoći institucijama naročito u pogledu uspostavljanja sistema azila u skadu sa međunarodnim i standardima Evropske unije", kazali su.

Erikson je rekla da se smjer djelovanja te organizacije se mijenja u skladu sa izazovima koje je na globalnom planu nametnula migrantska, odnosno izbjeglička kriza.

"Analizirajući sadašnje stanje u Crnoj Gori i regionu, ona je kazala da u ovom trenutku ne postoje prijetnje od većeg priliva izbjeglica, ali da je potrebno vršiti konstantan monitoring kako bi države i sistem bile spremne ukoliko do toga dođe. S tim u vezi, novi projekti UNHCR-a baziraće se na pružanju podrške MUP-u i drugim crnogorskim institucijama u stvaranju optimalnih uslova za sprovođenje novog Zakona o azilu, koji će se primjenjivati od januara sljedeće godine", zaključeno je na sastanku.

Zakon o azilu, podsjećaju iz Ministarstva donijeće mnogo novina na normativnom planu, u prvom redu kako navode omogućiće pristup pravima tražilaca azila jednako kao i u zemljama Evropske unije, veću sigurnost, brži i efikasniji postupak u rješavanju zahtjeva za azil, a sa druge strane, šanse za zloupotrebu sistema svesti na minimum.

"Novi Zakon donijeće promjene i u pogledu institucionalne nadležnosti, te će tako sa početkom njegove primjene Centar za tražioce azila preći u nadležnost MUP-a, u skladu sa administrativnim rješenjima i onima koja se odnose na bezbjednosne provjere kroz uzimanje otisaka prstiju", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније