Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

16. 05. 2017. 16:55 >> 16:31
2

CZIP SAOPŠTIO

Mečiće maženje koštalo slobode

Grčki rehabilitacioni centar za životinje Acrturos odbio je da prihvati mečiće iz Brestice, o kojima je brinula NVO Prihvatilište za oporavak divljih životinja, jer su mladunci imali stalan kontakt s ljudima, zbog čega je nemoguće da nesmetano samostalno funkcionišu u prirodi, saopštio je Centar za zaštitu i posmatranje ptica (CZIP).

Kako su kazali, fotografije koje su poslate Arcutrosu, iz NVO Prihvatilište za oporavak divljih životinja, uz želju da se pohvale o dobroj brizi o mečićima, jasno ukazuje na namjeru da se osujeti njihov odlazak, jer fotografije sadrže scene koje ranije nisu bile dostupne javnosti, a koje pokazuju ne samo građane koji maze mečiće, već i odnos osobe koja je zadužena za njihovu brigu, a koja je trebala taj fizički kontakt svesti na minimum.

"Te informacije učinile su dovoljno da Upravni odbor rehabilitacionog centra Arcturos, čiji članovi su ugledni profesori Univerziteta i mamolozi, donese odluku da mečići, usljed intenzivnog ljudskog kontakta više nijesu podobni za program rehabilitacije jer bi ista bila neuspješna, a povratak odraslih medvjeda onemogućen", naglasili su iz CZIP-a.

Iz te NVO su istakli da im je žao što su imali povjerenja i vjerovali na datu rječ da će kontakt sa ljudima biti sveden na minimum.  Podsjetili su da je Crna Gora  jedina zemlja koja je imala podršku Arcturosa, koja je dobila dozvole matične zemlje, zemlje prihvata i dvije države u tranzitu, a koja je tu šansu zbog nesavjesnog i nedobronajmjernog pojedinca izgubila.

"Iako naša komunikacija nije bila dobra, bar ne korektna sa strane Prihvatilišta minimum je ostvaren zbog dobrobiti životinja, a upućen je i međunarodni protokol o postupanju sa mečićima gdje je naglašeno da sa njima u kontaktu mogu biti najviše dvije osobe. Nismo mogli ni pretpostaviti da će neko ko je tvrdio da je preuzimanjem mečića uveo program podivljavanja postupati sa njima kao da su kućni ljubimci. Koliko je taj program `podivljavanja` bio efikasan najbolje govori odluka rehabilitacionog centra u Grčkoj gdje se konstatuje da su mečići pripitomljeni do nivoa gdje se sa njima ne može uspješno raditi", smatraju u Centru za zaštitu i posmatranje ptica.

Kako su saopštili, njihov cilj je bio da te životinje budu slobodne, a ne da provedu ostatak život u zatočeništvu, pa makar on podrazumjevao i zlatan kavez.

"Sva druga kompromisna rješenja dalje leže na odluci nadležnih organa i savjesti onih koji su opsturirali povratak mečića u njihovo prirodno stanište. Od nadležnih institucija i oba resorna ministarstva, svakako očekujemo da podnesu krivičnu prijavu protiv osnivača Prihvatilišta jer je životinje preuzeo bez ovlašćenja nadležih organa, a o njima brinuo na način da je sa umišljajem izvršio radnje koje su onemogućile njihovo prebacivanje u rehabilitacioni centar, čime je obezvrijedio bilateralnu saradnju dvije države uključujući sve institucije koje su se bavile ovim slučajem. Naročito nas zabrinjava podatak da za svo ovo vrijeme nije bilo adekvatne inspekcijske kontrole odnosno da je ista izostala, što bi svakako umanjilo negativne posljedice samovoljnog ponašanja pojedinca. Takođe očekujemo da se institucije sistema obračunaju sa svim licima koja nezakonito i bez dozvole drže divlje životinje uključujući i slučaj Prihvatilišta za oporavak divljih životinja koji je registrovan samo kao NVO", objasnili su iz CZIP-a.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније