Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

16. 05. 2017. 21:56   >>  21:30

U NIKŠIĆU

Postavljena prva parkirališta za bicikle

U Nikšiću su danas postavljena prva parkirališta za bicikle na četiri lokacije, a ljubitelji vožnje na dva točka dobiće i još 100 parkinga na 12 mjesta.

Riječ je o projektu „ Velonik“ koji je realizovala Nevladina organizacija „Biciklo.me“, a finansijska sredstva obezbijedila nikšićka Pivara, koja zadnjih pet godina finansijski nagrađuje najbolje projekte iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine. 

U okviru projekta, u zgradi Tehnopolisa održana je i tribina na temu Nikšić kao biciklistički grad, a sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Skupštini opštine Nebojša Adžić ocijenio je da je ovako nešto nedostajalo gradu.

"Jedno od strateških opredjeljenja je razvoj održivog grada koji uključuje i održivi transport gdje biciklizam zauzima značajno mjesto. Kroz ovaj projekat dobićemo biciklističke parkinge na najatraktivnijim mjestima“, rekao je Adžić.

Prema njegovim riječima, time će se omogućiti velikom broju ljubitelja biciklizma u Nikšiću da na povoljnim lokacijama mogu da parkiraju bicikla, ali i da promovišu taj vid saobraćaja i način života.

Adžić je ukazao da je Nikšić sa geografskim karakteristikama izuzetno povoljan za razvoj biciklizma i zahvalio Pivari koja „svake godine iz svog budžeta odvaja značajna sredstva za razvoj grada“. 

Na pitanje da li je Opština ove godine planirala izgradnju biciklističkih staza, Adžić je odgovorio da nije u programu, ali da će se za to naći prostora i vremena u nekom narednom periodu, jer je to obaveza koju moraju da ispoštuju.

Izvršni direktor NVO Biciklo.me, Blažo Crvenica, ocijenio je da od danas počinje lijepa biciklistička priča u Nikšiću.

Crvenica je kazao i da im je cilj da i tribinom, koju organizuju kao pobjednici Pivarinog konkursa, okupe predstavnike lokalnih vlasti, nevladinog sektora, privrede i građane zainteresovane za biciklizam. 

"Željeli bi da pokrenemo priču, da Nikšić uskoro dobije pravu infrastrukturu“,rekao je Crvenica.

On je najavio da će organizovati i veliku biciklističku vožnju, koju su pokrenuli prošle godine pod nazivom „Critical mass“.

Menadžerka korporativnih komunikacija Pivare „Trebjesa“, Natalija Milić, kazala je da im je cilj promovisanje biciklizma, najviše radi ekologije I zdrave životne sredine, kao i zdravih stilova života.

Ona je podsjetila da su prvi konkurs za finansiranje projekata nevladinih organizacija pokrenuli 2011. godine i ocijenila da su i ovog puta dobili respektabilnog partnera, organizaciju „Biciklo.me“ iz Podgorice, koja je u protekle dvije godine mnogo radila na poboljšanju biciklističke infrastructure u tom gradu. 

"Nadamo se da će tako biti i u Nikšiću i da će se građani više posvetiti biciklizmu“, kazala je Milić.

Arhitekta i aktivni član NVO „Biciklo.me“, Ema Alihodžić Jašarović, kazala je da su „tendencije u razvoju grada i u samom urbanizmu usmjerene ka kreiranju bioklimatskog, održivog, zelenog grada“.

"To su veoma aktuelne teme gdje održivi transportni sistemi, kakav je biciklizam kao jedan od sastavnih elemenata održivih transportnih sistema, jeste prioritet svakog pametnog grada“, ocijenila je Alihodžić Jašarović.

Ona je istakla da tim „Biciklo.me“ dvije godine aktivni radi kako bi unaprijedili kvalitet gradova u Crnoj Gori i kako bi „podržali princip urbanog planiranja koji bi bio prilagođen biciklistima i pješacima“.

"Takav grad uz potencijalne biciklističke staze može biti i Nikšić“, ocijenila je Alihodžić Jašarović. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније