Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

22. 05. 2017. 15:15   >>  14:50 1

GRAĐANI NA ŠALTERU

Službenici ljubazni, usluge nepristupačne

Službenici opština i ministarstava su ljubazni, ali i kvalitet dobijenih informacija i pristup institucijama su lošije ocijenjeni, pokazalo je istraživanje javnih usluga koje je prvi put sprovedeno u Crnoj Gori metodom "tajni posjetilac".

Istraživanje je sprovela Agencija IPSOS u martu, za potrebe projekta “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”, koji sporovodi Institut alternativa u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo i nevladinim organizacijama Bonum, Natura i Novi Horizont, uz podršku Evropske unije.

“Tehnika tajnog posjetioca/korisnika” (eng. mystery shopper), pojašnjavaju iz Instituta alternativa (IA), podrazumijeva odlazak specijalno obučenih anketara u institucije da bi ocijenili različite parametre usluga koje te institucije pružaju. Oni se predstavljaju kao obični korisnici usluga, što im omogućava da sa izvjesnom vjerodostojnošću ocjenjuju pružanje usluga u toj instituciji.

"Za potrebe istraživanja, koje je u Crnoj Gori prvi put sprovedeno u odnosu na javnu upravu, sprovedene su 32 posjete odabranim organima uprave na teritoriji osam crnogorskih opština: Pljevlja, Kolašin, Ulcinj, Podgorica, Nikšić, Bijelo Polje, Danilovgrad i Bar. Cilj istraživanja bio je da se stekne objektivna slika o pružanju javnih usluga, kao i da se procijeni rad službenika", navodi se u saopštenju.

Opšta profesionalnost i ljubaznost službenika je generalno veoma pozitivno ocijenjena u većini ispitivanih opština, dok je pristupačnost usluga ocijenjena slabije.

"Mnogim institucijama nedostaje adekvatan prilaz za osobe sa invaliditetom, a nerijetko i kada postoji rampa ili lift na prizemnom spratu, prostor nije prilagođen osobama sa invaliditetom – npr. nije im omogućen pristup ostalim spratovima", kazali su iz IA.

Takođe, slabije je ocijenjen i kvalitet odgovora službenika na specifične zahtjeve.

"Službenici su u rijetkim slučajevima postavili sva neophodna pitanja kako bi prepoznali potrebe građana i, u skladu sa tim, predočili koja su im dokumenta potrebna ili koliki će biti troškovi prikupljanja datih dokumenata", navodi se u saopštenju.

Usluga najbolja u Ulcionju, najlošija u Nikšiću

Kvalitet usluga najbolje je ocijenjen u opštini Ulcinj (80% ispunjenosti standarda usluge), u kojoj su posjete izvršene u Sekretarijatu za privredu i ekonomski razvoj, filijali Ministarstva unutrašnjih poslova, Sekretarijatu za upravu i društvene djelatnosti i Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj.

Najlošije su ocijenjene odabrane usluge u opštini Nikšić (55%), gdje su anketari posjetili Područnu jedinicu MUP-a, Ministarstvo poljoprivrede, i opštinske sekretarijate za lokalnu samoupravu i za urbanizam.

Prosjek ocjena kvaliteta usluga javne uprave za sve ispitivane opštine iznosi 73% ispunjenosti standarda.

Iz Instituta alternativa su najavili da će potpuni izvještaj o istraživanju biti objavljen.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније