Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

22. 05. 2017. 15:55   >>  16:38 3

2016. GODINE

Urađeno 474 vještačkih oplodnji

U Crnoj Gori prošle godine urađeno je 474 vještačkih oplodnji, a Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) je u te svrhe izdvojio nešto više od 817 hiljada eura, saopšteno je iz te ustanove.

Portparol FZO, Amer Ramusović, rekao je da su od 1. januara do 31. decembra prošle godine vantjelesne oplodnje obavljene u privatnoj zdravstvenoj ustanovi (PZU) Life Podgorica 112, u PZU Ars medica Podgorica njih 112, u Kodri 25 i u PZU Humana reprodukcija iz Budve 105.

„Što znači da je u privatnim zdravstvenim ustanovama iz Crne Gore, koje imaju zaključen ugovor sa FZO obavljeno ukupno 354 postupaka
vantjelesne oplodnje“, rekao je Ramusović agenciji Mina.

On je precizirao da je u javnoj zdravstvenoj ustanovi u Opštoj bolnici Cetinje obavljeno ukupno 120, a ukupan broj obavljenih postupaka u prošloj godini u pet zdravstvenih ustanova sa kojima FZO ima zaključen ugovor je 474.

„Što se tiče sredstava izdvojenih za te svrhe PZU Life po osnovu faktura uplaćeno je 185,83 hiljada eura, PZU Ars medica 160,35 hiljada eura, Bolnici Kodra 41,41 hiljada eura, PZU Humana reprodukacija 181,20 hiljada eura, što ukupno za privatne zdravstvene ustanove po ovom osnovu iznosi 568,80 hiljada eura, a Opštoj bolnici Cetinje uplaćeno je 248,20 hiljada eura, što ukupno iznosi za svih pet zdravstvenih ustanova 817,01 hiljada eura“, naveo je Ramusović.

On je kazao da se cijena jednog tretmana vještačke oplodnje kreće oko dvije hiljade eura, u zavisnosti od medicinskog statusa osiguranika koji obavljaju postupak vantjelesne oplodnje.

"Naime, tačno su propisane vrste usluga koje FZO finasira, kao i količine i vrste lijekova“, kazao je Ramusović.

On ističe da od 4. jula prošle godine, osiguranici FZO-a ostvaruju pravo na oplodnju postupcima asistirane reproduktivne tehnologije (ART) u skladu sa zakonom, na osnovu uputa izabranog ginekologa.

„Predlog za ovu zdravstvenu uslugu, na osnovu medicinske dokumentacije daje Konzilijum za liječenje steriliteta Kliničkog centra Crne Gore (KCCG). Izvještaj Konzilijuma treba da bude obrazložen, baziran na prethodnom liječenju i ispitivanju osiguranog lica odnosno partnera, sa predlogom da je indikovan postupak vantjelesne oplodnje“, pojasnio je Ramusović.

Osiguranci se, prema njegovim riječima, upućuju u zdravstvene ustanove sa kojima FZO ima zaključen ugovor za pružanje vantjelesne
oplodnje i to Opšta bolnica Cetinje, Bolnica Kodra, PZU Life,PZU Ars Medica i PZU Humana reprodukcija.

Ramusović je pojasnio da, s obzirom da je ostvarivanje prava na postupak vantjelesne oplodnje obezbijeđeno u naprijed navedenim zdravstvenim ustanovama, to osigurana lica koja ostvare postupak vantjelesne oplodnje u drugim zdravstvenim ustanovama i mimo naprijed
navedenog načina, nemaju pravo na refundaciju troškova obavljene vantjelesne oplodnje.

"Dakle, medicinska dokumentacija je kriterijum na osnovu kojih izabrani ginekolozi i Konzilijum za liječenje steriliteta KCCG predlažu parove-osiguranike za postupak vantjelesne oplodnje", precizirao je Ramusović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније