Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

23. 05. 2017. 09:10 >> 08:43

U URBANIM SREDINAMA

Proljeće donosi i više zmija

Dolaskom proljeća i rastom temperature zmije se sve češce i u urbanim djelovima grada, čak i u zatvorenim prostorima. Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć kažu da ove godine još nijesu imali pacijenata koji su tražili pomoć zbog ujeda.

 

Iz dana u dan građani sve češće susreću zmije. Direktorica Prirodnjačkog muzeja Lidija Polović kaže da smo urbnizacijom zauzeli njihova prirodna staništa.

"One nemaju sposobnost da se sele negdje mnogo dalje od grada, ostaju da žive tu sa nama", kazala je Polović za TVCG

Ona dodaje da nema razloga za brigu, paniku i strah, jer od 15 vrsta zmija u Crnoj Gori samo je otrov dvije - poskoka i šarke opasan po život čovjeka i dodaje da sve zmije ujedaju najčešće u samoodbrani.

"Apsolutno nema razloga za neki pretjerani strah, ako su u mogućnosti one će uvijek prije da izaberu bijeg, mi smo za njih mnogo veća prijtnja nego one za nas", kazala je ona.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici, kažu da ove godine nijesu imali pacijenata koji su se javili zbog ujeda zmije. Savjetuju građane šta da rade u slučaju ujeda.

"Nikako ne podveziati, nikako ne rasijecati, nikako ne isisavati i sve ono što je poznato u narodu ne sprovoditi", kazala je dr Slađana Vujačić iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Kada pacijent stigne u neku od ambulanti hitne medicinske pomoći, dobiće potrebnu terapiju, koje uvijek ima dovoljo. Oporavak zavisi od brzine dopremanja pacijenta, vrste zmije koja ga je ujela i dijela tijela na kom se ujed desio.

No, da do ujeda ne bi došlo, ljekari savjetuju adekvatno oblačenje kada boravite na mjestima gdje je moguće vidjeti i susresti se sa zmijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније