Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 06. 2013. 18:29 >> 18:30

OSTVARENO POBOLJŠANJE

Migracije rješavati regionalnom saradnjom

Borba protiv neregularnih migracija prioritet je u radu crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, posebno uz činjenicu da će predstojeći ulazak Hrvatske u EU dodatno otežati poziciju Crne Gore, ocijenio je generalni direktor Direkcije za upravne unutrašnje poslove Abid Crnovršanin.

Crna Gora je, za relativno kratko vrijeme, ostvarila značajna poboljšanja po pitanju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama, rekao je takođe Crnovršanin otvarajući diskusiju posvećenu poziciji Crne Gore u tokovima iregularnih migracija regiona, organizovanoj od strane MUP i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

 

 

Uspostavljanjem normativne infrastrukture i adekvatnog institucionalnog okvira, kao i donošenjem Strategije integrisanog upravljanja migracijama u Crnoj Gori, Strategije reintegracije lica vraćenih na osnovu sporazuma o readmisiji, Strategije integrisanog upravljanja granicom, Strategije za borbu protiv trgovine ljudima i drugih strateških dokumenata i zaključivanjem niza sporazuma o readmisiji, Crna Gora je trasirala budući pravac djelovanja u pogledu svestranog upravljanja migracionim tokovima, dostizanja i realizacije principa uspješne i djelotvorne migracione politike koja se temelji na načelima poštovanja ljudskih prava i sloboda, zakonitosti i efikasnosti, kao i odgovornosti države za zakonito doseljavanje i pitanje naturalizacije i integracije, kazao je Crnovršanin.

Imajući u vidu da će neregularni migranti tražiti najkraći put da stignu do jedne od država članica EU, u narednom periodu u Crnoj Gori je realno očekivati neregularne migracije i sa elementima organizovanosti, upozorio je Crnovršanin, dodajući da je neophodno intenzivirati dalju saradnju svih relevantnih subjekata na regionalnom nivou. Ovo tim prije, jer je regionalna saradnja prvi korak na koji Evropska unija upućuje sve države koje se nalaze u procesu pridruživanja i figuriraju kao države potencijalni kandidati i kandidati za članstvo.

Na otvorenoj diskusiji,održanoj u Sali Vlade Crne Gore, govorili su i Gianluca Rocco, podregionalni kordinator IOM-a i Dejan Bojić iz Uprave granične policije, koji su potom odgovarali na pitanja učesnika ovog događaja,saopšteno je iz ministarstva Portalu RTCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније