Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

26. 05. 2017. 13:43   >>  13:16

DRUŠTVO PROFESIONALNIH NOVINARA

Zadovoljni što se odustalo od poruge

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) je, kako je saopšteno, zadovoljno što u Predlog izmjena Zakonika o krivičnom postupku nije ostala odredba kojom bi novinari bili kažnjavani zbog kritičkog stava, otvaranja dilema i analize rada sudija i tužilaca.

Kako se navodi, DPNCG je zahvalno ekspertima Evropske komisije koji su podsjetili Vladu Crne Gore da se u 21. vijek ne vraća cenzura, a novinari kažnjavaju zbog istraživanja.

"Nadamo se da vladajuća koalicija neće, ipak, naći načina da nekim amandmanom u Skupštini doda u tekst Predloga odredbu sličnu poruzi, kao što su već izmjenili Zakon o slobodnom pristupu informacijama (SPI)", kaže se u saopštenju.

Navodi se da iz Vlade podsjećaju da granice novinarske slobode nijesu neograničene i da će se truditi da to i zakonski pritvrde, odnosno da ne odustaju od “zaštite autoriteta nosilaca pravosudnih funkcija, pa će u narednom periodu nastojati da nađu model obezbjeđivanja balansa između slobode izražavanja, koja nije apsolutno pravo, i nezavisnosti pravosuđa”.

"Vlada bi najpre trebalo da nam obrazloži kako to sloboda izražavanja utiče na nezavisnot pravosuđa", kaže se u reagovanju DPNCG.

Oni su pozvali Vladu, odnosno resorno Ministartsvo kulture (i medija) da stvori zakonske pretpostavke za jednake uslove za rad medija.

"A koliko je Vladi stalo do slobode medija govori činjenica da u nazivu Ministarstva nema pomena medija, a da je dugogodišnji pomoćnik ministra za ovaj resor potpuno indolentan za medijsku problematiku", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, činjenica da je Zakon o SPI promjenjen kako bi novinarima otežao posao, potvrđuje Vladinu opredijeljenost da obezbjedi balans u slobodi izražavanja.

"DPNCG će podnijeti žalbu Ustavnom sudu, jer smatramo da je neprihvatljivo i pravno neutemeljeno oduzeti meritorno odlučivanje Agenciji za SPI, a nama uskratiti pravo na infromacije koje Vlada krije pozivajući se na tajnost podataka", navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da je Vlada odluke svog užeg kabineta proglasila tajnim, između ostalog i one kojima su podjelili kredite i stanove javnim fumkcionerima, sudijama I tužiocima.

"Da li je to “balans” i sloboda izražavanja za koju se zalažemo i na kojoj insistira i EK, te transparentna Vlada?", kaže se u saopštenju DPNCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније