Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

27. 05. 2017. 15:31   >>  15:03

STUDENTI FTH-A

Nezadovoljni nivoom znanja koji stiču

Studenti Fakultet za turizam i hotelijerstvo (FTH) nijesu zadovoljni stručnim kadrom i nivoom znanja koji stiču na toj univerzitetskoj jedinici, kazao je predsjednik Studentskog vijeća FTH-a, Mihailo Đukanović.

"Neophodno je zaposliti turizmologe, saradnike u nastavi, profesionalizovati baze praktične nastave, potreban je veći broj časova iz jezika i više prakse tokom studija, kako bi studenti bili osposobljeni za posao nakon diplomiranja", smatra Đukanović.

Prema njegovim riječima, studenti su posljednjih godina dovedeni u situaciju da praksu stiču tek nakon diplomiranja, preko programa stručnog osposobljavanja.

"Fakultet kao što je naš, zbog svojih specifičnosti, zahtijeva sticanje prakse mnogo ranije", kazao je Đukanović agenciji MINA.

On je istakao da postoji veliko nezadovoljstvo studenata FTH-a.

"Upravo iz razloga što već dugo vremena ukazujemo na nedostatke, a ne vidimo preduzimanje koraka za poboljšanje", dodao je Đukanović.

Iako bi, kako je naveo, FTH nesumnjivo trebalo da ima jaku perspektivu, činjenica je da u obrazovnom sistemu Crne Gore on ne zauzima poziciju koju takav tip fakulteta mora da ima.

"Savremenost studija turizma treba da bude norma kojoj se konstantno teži, ali smo svjedoci da se naš fakultet suočava sa brojnim problemima kadrovske, upravljačke, društvene i finansijskeprirode", kazao je Đukanović.

Neophodna je, smatra on, dodatna posvećenost nadležnih organa Univerziteta Crne Gore (UCG) i države Crne Gore kako bi FTH imao onu poziciju koju zaslužuje.

Na pitanje šta je to što bi moglo da motiviše maturante da se upišu na FTH, i koje su prednosti tog fakulteta, odnosno diplome koja se na njemu stiče, Đukanović je kazao da je turizam strateška grana razvoja Crne Gore.

"Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme dosta ulaže u projekte iz oblasti turizma, otvara se veliki broj hotela, a samim tim i povećava broj radnih mjesta za svršene visokoškolce sa diplomom FTH-a. Smatram da je to prednost koju nudi sticanje diplome na ovom fakultetu i da to treba da motiviše maturante da se opredijele za ovu profesiju", naveo je Đukanović.

Upitan šta može danas u Crnoj Gori očekivati visokoškolac sa diplomom FTH-a, i kakvu perspektivu vide kada je u pitanju zaposlenje, on je rekao da vjeruje da se studenti FTH-a školuju za ono što nudi perspektivna budućnost države, odnosno da Crna Gora stiče status sve atraktivnije turističke destinacije.

Neophodno je, smatra Đukanović, da nadležne institucije uključe svršene visokoškolce FTH u projekte iz oblasti turizma, kao i da omoguće studentima da stiču praksu na pravim radnim mjestima.

"Svjedoci smo da mladi sve više odlaze u inostranstvo i tamo traže zaposlenje, a vjerujem da će nas pametno planiranje budućnosti dovesti do toga da se obrazovani cijene i da studenti mogu da nađu adekvatno zaposlenje u CrnojGori", kazao je Đukanović.

On je rekao da će, kao i do sada, njegov prioritet u radu, kao predstavnika studenata FTH-a, biti poboljšanje studentskog standarda i infrastrukture na fakultetu i u studentskom domu.

"Zajedno sa Studentskim vijećem FTH i Studentskim parlamentom UCG, trudiću se da se uvede više prakse, da se zaposli više asistenata kako bi predavanja bila korisna, kao i da se poveća broj časova stranih jezika", dodao je Đukanović.

Tekst je urađen u okviru projekta Info servis o visokom obrazovanju, koji finansira Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније