Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

28. 05. 2017. 22:14 >> 21:47
1

"SARADNJOM DO CILJA"

Traže izmjenu Zakona o NVO

Koalicija NVO "Saradnjom do cilja" zatražiće od Vlade i Skupštine Crne Gore da amandmanima izmjene predloge Zakona o nevladinim organizacijama i Zakona o igrama na sreću.

Kako su saopštili iz "Saradnjom do cilja", koja trenutno okuplja 102 NVO, se suprotstavlja namjeri Vlade da ukine fond od djela prihoda od igara na sreću koji se godinama usmjeravao za finansiranje projekata i programa NVO iz šest oblasti od javnog interesa.

"Koalicija NVO smatra da 60 odsto ukupnih prihoda od koncesionih naknada od igara na sreću i dalje treba usmjeravati za finansiranje projekata iz oblasti socijalne zaštite i humanitarne djelatnosti, zadovoljavanje potreba lica s invaliditetom,; razvoj sporta, kulture, vaninstitucionalnog obrazovanja i vaspitanja, borbi protiv patološkog kockanja, droge i svih oblika zavisnosti", naglasili su iz Koalicije NVO.

Kako su kazali, finansiranje projekata iz šest oblasti od javnog interesa treba da se sprovodi po proceduri koju propisuje predlog Zakona o NVO, odnosno preko resornih ministarstava.

"U svim zemljama u regionu zakonom o igrama na sreću je omogućeno izdvajanje sredstava za finansiranje projekata NVO. Takođe, Koalicija NVO traži da se u predlogu Zakona o NVO poveća procenat tekućeg budžeta za finansiranje drugih oblasti od javnog interesa sa sadašnjih 0,2 procenta na 0,3 procenta tekućeg budžeta, uz zadržavanje postojećeg procenta za kofinansiranje projekata podržanih iz fondova Evropske unije", poručili su.

Istakli su da Vlada treba da razumije da su Crnoj Gori potrebne nevladine organizacije zato što obezbjeđuju i pružaju građanima usluge, podršku i informacije koje Vlada ne pruža.

"Vlada je u predlogu Zakona o NVO propisala da će se projekti od javnog interesa finansirati u iznosu od najmanje 0,2 odsto tekućeg godišnjeg budžeta dok će za kofinansiranje projekata NVO podržanih iz EU fondova biti obezbijeđeno dodatnih 0,1 odsto tekućeg budžeta. Izmjenama Zakona o igrama na sreću koji je Vlada predložila Skupštini, predviđeno je ukidanje fonda iz kojeg su se finansirali projekti NVO od javnog interesa u šest oblasti. Izmjene Zakona o igrama na sreću će najviše pogoditi nevladine organizacije koje su aktivne u oblasti socijalne zaštite i zaštiti interesa osoba sa invaliditetom. Najveći broj projekata u ove dvije oblasti bio je zapravo posvećen pružanju servisa koje državni organi nisu u mogućnosti da obezbijede. Koalicija NVO-saradnjom do cilja traži da se oba zakona još jednom razmotre i izvrše neophodne izmjene kako bi sistem finansiranja projekata NVO bio uređen na način koji omogućava djelovanje NVO u javnom interesu i uključivanje u realizaciju javnih politika", kazali su iz Koalicije.

Naglasili su da će, ukoliko ne budu prihvaćeni predlozi amandmana na Zakon o NVO i Zakon o igrama na sreću,  pozvati predstavnike NVO da se povuku i zamrznu svoje članstvo u radnim grupama i tijelima koje je formirala Vlada Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније