Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

29. 05. 2017. 19:04   >>  18:36 6

LJUMOVIĆ PORUČIO

"Opština Kotor odbila reorganizaciju festivala"

Ministarstvo kulture je 2012. iniciralo prijedlog reorganizacije manifestacija i festivala, zbog promjena zakona kojima je definisano finansiranje nevladinih organizacija, što Opštine Kotor i Bar, za razliku od Bijelog Polja i Herceg Novog, nijesu prihvatile, kazao je ministar kulture Janko Ljumović.

"Iz tih razloga Ministartsvo kulture odgovorno prekida praksu da se zbog niza neriješenih pitanja i pravnog statusa manifestacija, nastavi sa podrškom manifestacijama i festivalima na dosadašnji način. Uostalmo, to je u skladu sa Programom razvoja kulture 2016-2020. u čijem je poglavlju 3.1.6. Manifestacije i festivali navedeno da `će njihovo organizaciono utemeljenje biti važno pitanje i uslov daljeg opstanka`", poručio je Ljumović.

Kako je naglasilo, Ministarstvo je dužno da primjenjuje normativne akate u polju kulture, Programa razvoja kulture, da realizuje modele finansiranja koji su transparentni i koji podrazumijevaju ista pravila za sve aktere kulturnog sistema.

"Postojeća pravna ograničenja finansijske podrške od strane Ministarstva kulture nevladinim organizacijama jasno iniciraju potrebu da primarni nosilac produkcije festivala od javnog interesa moraju biti javne institucije. Starteški gledano status manifestacija i festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, nije i ne može biti pravo koje ne podliježe evaluaciji, već je to izazov odgovorne i stvaralačke pozicije unutar sistema kulture da prepoznamo sadržaj koji dovodi do razvoja kulture i koji jača poziciju savremenog stvaralaštva i umjetnosti u svakom elementu socio-kulturnog lanca različitih umjetničkih polja", istakao je Ljumović.

On je podsjetio da je Međunarodni festival Kotor art u programskom konceptu značajno odstupio od prvobitnog sporazuma o njegovom organizovanju iz 2009. i da se nakon 2012. i isticanja prvobitnog četvorogodišnjeg Sporazuma nije pristupilo formiranju opštinske javne ustanove.

"Opština Kotor je ove godine, samostalno donijela odluku o finansiranju tri manifestacije: Kotorskog festivala pozorišta za djecu, Don Brankove dane muzike i Festivala Klapa u Perastu. Ministarstvo kulture cijeneći odredbe Uredbe o kriterijumima za određivanje manifestacija i festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, neće učestvovati u potpisivanju Sporazuma o organizovanju Međunarodnog festivala Kotor art za 2017. po modelu prethodnih godina, tačnije na osnovu metodologije primjenjene od 2013. do 2016.  kada su potpisivani Sporazumi o organizovanju Međunarodnog festivala Kotor art na godišnjem nivou", kazao je Ljumović.

On je istakao da  Sporazum o organizovanju festivala predstavlja akt kojim se potvrđuje njegov statusa , kako nije došlo do ispunjenosti kriterijuma iz Uredbe da se festival organizuje na partnerskoj osnovi sa lokalnom samoupravom, nijesu se stekli uslovi da Ministarstvo kulture potpiše model Sporazuma kako ga tumači jedna strana.

"Opština Kotor u svemu što inicira Ministarstvo kulture vidi politički pritisak, i ide korak dalje sa tvrdnjom da je u pitanju politički pritisak Vlade Crne Gore. Smatram da je politički pritisak to da je od 7. marta i inicijative Ministarstva kulture da se održi sastanak ministra kulture i predsjednika opštine Kotor, proteklo 80 dana do 26. maja kada je održan radni sastanak predstavnika opštine i ministarstva.  Osim pitanja komunikacije Opštine Kotor i Ministarstva kulture koja determiniše zajedničku misiju da razvijamo kulturu u Kotoru, interni problem unutar segmenata Međunarodnog festivala Kotor art, idu dotle da se Ministarstvu kulture neformalno predlaže da finansiramo samo Don Brankove dane muzike, jer odavno predstavnici tog segmenta Kotorski festival pozorišta za djecu ne vide kao dio Međunarodnog festivala Kotor art", rekao je ministar kulture.

On je pozvao Opštinu Kotor da donese odluku kako vidi u budućnosti Međunarodni festival Kotor art.

"Ministarstvo kulture će biti logičan i nužan partner u procesu konstituisanja javne ustanove Međunarodni festival Kotor art, ali će poštovati i svaku drugu odluku koja može uvažiti okolnost i odgovor da zapravo možemo imati različite institucije i različite projekte, shodno njihovom dosadašnjem karakteru i u konačnom pristanku samih umjetnika i producenata koji čine postojeći institucionalni oblik kotorskog kulturnog sistema", naglasio je Ljumović.

Ministar je poručio da će njegov resor uputiti prijedlog odluke Opštini Kotor da Ministarstvo kulture finansira 25.Kotorski festival pozorišta za djecu s 30.000 eura i 10.000 za pripremu monografije "25. godina Kotorskog festivala pozorišta za djecu" i izradu dokumenta "Strategija razvoja umjetničkog stvaralaštva za djecu i mlade u Crnoj Gori". Istakao je i da će, prema predlogu, 16. Don Brankove dane muzike predložiti da finansiraju s 30.000 eura i 16.Međunarodni festival klapa s 10.000 eura.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније