Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

30. 05. 2017. 13:52 >> 13:24
3

VIŠE OD 70 ODSTO

Građani ne znaju ko su zviždači

Više od 70 odsto crnogorskih građana ne zna ko su zviždači, zbog čega ih je važno informisati koliko njihovo prisustvo u društvu može uticati na otkrivanje koruptivnih radnji i drugih nepravilnosti, pokazalo je istraživanje Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Istraživanje o "Informisanosti građana o zviždačima i motivaciji da se prijavi korupcija", koje je sprovedeno u martu ove godine na uzorku od 1.017 ispitanika, CRNVO je realizovao u okviru projekta "Nek se i tvoj glas čuje", uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Izvršna direktorka CRNVO, Ana Novaković, kazala je da 28 odsto građana zna ko su zviždači i da ih uglavnom povezuje sa licima koja prijavljuju nepravilnosti u organizacijama i društvu.

"Od toga procenta 16 odsto građana zviždače direktno povezuje sa prijavljivanjem koruptivnih radnji. Osim toga, samo 18 odsto građana je istaklo da im je poznat slučaj osobe koja je javno prijavila nepravilnsoti", kazala je Novaković u PR Centru.

Nalazi istraživanja su, kako je pojasnila, pokazali da, oko 60 odsto građana, kada im se objasni ko su zviždači, smatra da su oni pozitivna pojava i da zbog opšte rizikuju sopstvenu dobrobit.

"Upravo ovaj podatak govori koliko je važno građanima pojašnjavati i vjerodstojno govoriti o tome kakva je prava uloga zviždača i koliko njihovo prisustvo u društvu može uticati na otkrivanje koruptivnih radnji i drugih nepravilnosti", istakla je Novaković.

I pored toga što bi građani, kako je kazala, trebalo da budu bolje informisani o njihovoj ulozi, važno je da, kako je rekla, u društvu ipak postoji spremnost za podršku i solidarnost sa zviždačima.

"Na ove nalaze takođe se nadovezuje ohrabrujući podatak, a to je da 84 odsto građana smatra da bi institucije trebalo da obezbijede zaštitu zviždačima", saopštila je Novaković.

Ona je rekla da u savremenom sistemu zviždači predstavljaju ključni segment u borbi protiv korupcije, nepravilnosti i nelegalnosti, ali da je, kako je objasnila, položaj zviždača u Crnoj Gori daleko od onog u razvijenim zemljama.

"Za period od dvije godine, tri osobe su dobile status zviždača i zaštitu Agencije za sprečavanje korupcije. Podsjetiću, da nijedan od pokrenutih slučajeva zviždača, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, nije dobio sudski epilog", istakla je Novaković.

Koordinatorka programa u CRNVO, Zorana Marković, kazala je da zabrinjava to što jedna petina građana "ekspilicitno iznosi stav da pojava zviždača nije korisna za crnogorsko društvo".

"Građani koji zviždače ne smatraju korisnima su uglavnom skeptični da je na taj način moguće načiniti bilo kakvu promjenu ili smatraju da je to isključivo posao institucija a 19 odsto ispitanih ne zna kako da elaborira svoj stav", pojasnila je Marković.

Ona je istakla da je 20 odsto ispitanih kazalo da su uočili nazakonite ili neetične radnje svog nadređenog ili firme u kojoj rade.

"Od 20 odsto ispitanih koji su uočili neke nezakonite ili neetične radnje u svojoj firmi ili instituciji, najveći procenat njih je ukazao da se navedene radnje odnose na neuplaćivanje doprinosa radnicima, dok je, skoro jedna trećina rekla da je u pitanju prisustvo korupcije", pojasnila je Marković.

Prema njenim riječima, skoro dvije trećine ispitnih bi prijavilo neku vrstu nezakonite radnje koja predstavlja direktnu opasnost po njihovo zdravlje i život, dok bi više od polovine prijavilo korupciju .

"Skoro dvije trećine ispitanih bi prijavilo ugrožavanje bezbjednosti na radu ili zlostavljanje drugih lica na radnom mjestu. Motivacija za prijavljivanjem je manja kada su u pitanju utaja poreza ili nesavjesno raspolaganje imovinom preduzeća", navela je Marković.

Važan je nalaz da, kako je pojasnila, 36 odsto zaposlenih ne vjeruje da bi ih kolege podržale ukoliko bi prijavili nezakonitosti u firmama.

"Samo njih 11 odsto je potpuno ubijeđeno da bi bili podržani od strane kolega. Ovaj nalaz zabrinjava imajući u vidu koliko je bitna radna klima za ohrabrivanje da se prijave neregularnosti", poručila je Marković.

Ona je istakla da 11 odsto građana ne zna kome bi prijavili nezakonite ili neetične radnje, ukoliko bi istima svjedočili.

"Najveći broj ispitanih, njih 22 odsto, bi nezakonite ili neetične radnje, u svojoj firmi ili instituciji, prijavili policiji dok 11 odsto ne zna kome bi se u tom slučaju obratili", kazala je Marković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније