Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 06. 2013. 16:19   >>  16:34

TUŽBA PROTIV HAAB

Zainteresovani klijenti da se prijave do 1. jula

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) pozvao je zainteresovane klijente koji su podigli stambene kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima da se do 1. jula pridruže tužbi koju je ta organizaicja podnijela protiv Hypo Alpe Adria banke (HAAB).

Iz CEZAP-a su saopštili da su 17. maja podnijeli tužbu podgoričkom Osnovnom sudu protiv banke u ime, sada već 260 oštećenih klijenata, koji su podigli stambene kredite sa valutnom klauzulom u švjcarskim francima.

“Ovim putem obavještavamo zainteresovane klijente koji se do sada nijesu javili, da to, ukoliko žele, učine zaključno sa 1. julom u prostorijama CEZAP-a”, rekli su agenciji Mina-business predstavnici te organizacije.

Svi zainteresovani klijenti mogu se prijaviti i na broj 020 244 170.

Tužba je podnijeta u saradnji sa advokatskom kancelarijom Velimirović i sada se čeka zakazivanje pripremnog ročišta.

Iz CEZAP-a su podsjetili da je prva presuda u takvom predmetu u srijedu donijeta u korist klijenata u Bosni i Hercegovini, dok je sljedeća najavljena za 4. jul u Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Iz CEZAP-a su ranije saopštili da je HAAB od majke banke iz Austrije dobila eure koje je dala klijentima, kojima nijesu ponuđeni švajcarski franci. Švajcarski franak, kako je rekla, formalno nije ni ušao u Crnu Goru, a valutna klauzula je postala plod špekulativnog ponašanja HAAB.

Banka je, prema tvrdnjama iz CEZAP-a, htjela da se probije na tržište Crne Gore i privuče klijente nudeći najnižu kamatnu stopu od 5,45 odsto na godišnjem nivou.

Iz banke su ranije objasnili da je kamatna stopa po kojoj su odobravali namjenske stambene kredite u švajcarskim francima 2007. i 2008. bila ubjedljivo najpovoljnija na tržištu.

Iz HAAB-a su dodali da su u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora. Oni su kazali i da banka ne može da utiče na eksterne faktore, kao i da tvrdnje da je švajcarski franak samo fiktivno bio vezan za valutu koja ni u jednom momentu nije ušla u Crnu Goru, niti u bankarski sistem, apsolutno ne odgovaraju istini.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније