Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

01. 06. 2017. 12:10 >> 11:44

KOMISIJA KONSTATOVALA

Dnevne novine prekršile Kodeks novinara

Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju konstatovala je da su Dnevne novine prekršile novinarski Kodeks, jer su tekstovi u kojima se pominje bivša glavna inspektorka Dragica Anđelković jednostrani, a prekršeno je i načelo i koje se odnosi na tačnost.

“Postupajući po žalbama Dragice Anđelić, a nakon uvida u više predmetnih tekstova: “Anđelić stigla kazna zbog nerada u Kolašinu”, “Debelo ćeš mi platit za ovakvo pisanje”, “Anđelić provocirala Vujisić sa telegramom” i “Anđelić poslala četiri cvijeta kao za mrtve”, Komisija za žalbe konstatuje kršenje osnovnog načela novinarske etike audiatur et altera pars”, navodi se u saopštenju Komisije za žalbe.  

Analizom dostavljenih tekstova Komisija zaključuje da je osnovna i konstantna nedostatnost predmetnih tekstova izostanak prenošenja stava druge strane.

“ Komisija konstatuje da su navedeni tekstovi jednostrani i da pružaju isključivo mišljenje jedne strane, dok je lice koje je glavni predmet optužbi uskraćeno za ovo pravo, čime se nedopušteno zahvata u slobodu i profesionalnost medija”, navodi se u saopštenju.  

Komisija za žalbe, kako se ističe, nema mogućnost da utvrdi istinitost tvrdnji saopštenih u tekstovima, pa se ne može odrediti u odnosu na taj dio zahtjeva podnositeljke žalbe.

“Ipak, Komisija uočava saopštavanje očigledno neistinutih navoda, jer kopija isječka iz Pošte Crne Gore upućuje na poslate tri ruže Gospavi Vujisić, a ne četiri, kako stoji u tekstu”, navoid se u saopštenju.

Ono što je zajedničko svim ovim žalbama je to što Anđelić tvrdi da je novinarka ovih tekstova nijednom nije kontaktirala za izjavu ili stav iako se u pomenutim tekstovima bavila isključivo sa njom i kvalitetom njenog rada

“Na osnovu svega navedenog Komisija za žalbe konstatuje da je u tekstovima objavljenim u Dnevnim novinama prekršeno načelo I Kodeksa novinara, smjernica 1.1 Opšti standard i smjernica i 1.2 Tačnost."

 Medijski savjet za samoregulaciju se obratio redakciji Dnevnih novina zbog žalbi na četiri teksta koja su objavljena u njima.

“Kako ni poslije više od mjesec dana nijesmo dobili izjašnjenje novinarke ili redakcije pomenute žalbe smo razmatrali bez njihovog mišljenja i stave”, saopštila je Komisija za žalbe. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније