Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina;Objavio: B.V. ]

03. 06. 2017. 08:07   >>  07:45 12

MINISTARSTVO RADA

Prave poseban zakon o majkama

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je, uz podršku Vlade, tim koji radi poseban zakon kojim će biti regulisan status majki troje i više djece, korisnica naknada koje je Ustavni sud nedavno ukinuo, piše Pobjeda.

 

„Vlada je na taj način izašla u susret legitimnim očekivanjima korisnica naknada koje su bez svoje krivice, nakaradnim i neustavnim zakonom dovedene u neravnopravnu poziciju“, kazao je izvor tog lista.

Tim leks specijalisom biće precizirano da korisnice koje su se odrekle penzije u korist naknade budu „vraćene na penzije“, a da one žene koje su dale otkaz da bi ostvarile pravo na to primanje, dok ne nađu posao, od države primaju iznos koji će biti prosjek tri njihove posljednje plate.

Ministarstvo je u petak objavilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji više ne poznaje naknade za majke troje i više djece.

U nacrtu predloženog zakona navedeno je da će javna rasprava o tom aktu po skraćenom postupku trajati do 7. juna, kako bi se u predviđenom roku poštovala odluka Ustavnog suda od 19. aprila, kojom je Vlada obavezana da u roku od tri mjeseca donese novi zakon kojim će regulisati pravni status oko 22.000 žena koje su stekle pravo na naknade.

U nacrtu zakona Ministarstva rada, međutim, samo je napisano da se „brišu“ naknade, ali ne i na koji način će se regulisati pravni status majki. U nacrtu je ukazano na loše posljedice naknada.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније