Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

04. 06. 2017. 16:15   >>  15:58

POSADILI I MASLINE

"Pametna klupa" i u kompleksu Luštica Bay

Prva takozvana “pametna” solarna klupa postavljena je u kompleksu Luštica Bay, a tom prilikom je posađeno i pet stabala maslina u stambenom bloku Maslina, u Marina naselju, u zalivu Trašte na tivatskom dijelu poluostrva.

 

Akcija je sprovedena u organizaciji kompanije Luštica Development, na inicijativu NVO “Krug”, uoči prvog Green Culture Foruma na Balkanu a u sklopu planova za ozelenjavanje Luštica Bay-a.

“U okviru ove saradnju, kompanija će donirati stabla maslina za akciju ozelenjavanja poluostrva Luštica koja će biti sprovedena u partnerstvu sa NVO “Krug”, “Naša akcija” i Opštinom Tivat”, navodi se u saopštenju.

Postavljena solarna klupa služi kao urbani mobilijar, rasvjetno tijelo, stanica za dopunu električnom energijom baterija mobilnih uređaja, te kao hot-spot za bežični internet.

Tri klupe ove vrste Luštica Development donirala je prošle godine Tivtu koji je time postao prva opština u Crnoj Gori koja raspolaže ekološkim i visoko-tehnološkim urbanim mobilijarom.

“Imajući na umu dobrobit Tivta i Crne Gore kao i naša nastojanja da kreiramo Luštica Bay kao održivu i “eko-frendli” zajednicu mi podržavamo unapređenje našeg neposrednog okruženja energetski efikasnim rješenjima u svakodnevnom životu. Takođe, zelene površine novog grada koji gradimo oplemenjavamo lokalnim biljem, rastinjem i drvećem, među kojim masline zauzimaju posebno mjesto, imajući u vidu da je Luštica maslinarsko područje”, saopštila je izvršna menadžerka u marketingu Luštica Development Slavica Milić.

Solarne klupe su energetski nezavisne, jer se napajaju strujom iz fotonaponskih ćelija u solarnoj ploči smještenoj ispod sjedalne površine klupe.

Svaka klupa ima ukupno četiri USB porta, na koji se radi dopune mogu priključiti mobilni telefoni, tableti i lap-top računari. Zahvaljujući akumulatoru, klupa može da funkcioniše i do 10 dana bez direktnog kontakta sa sunčevom svjetlošću.

Luštica Bay je područje poznato kao jedna od najljepših prirodnih destinacija na crnogorskom primorju.

“U potpunosti uklopljen u prirodno okruženje i integrisan u lokalnu zajednicu kao održiva zajednica otvorena za posjetioce tokom cijele godine, Lušticu Bay odlikuje minimalna izgrađenost i maksimalna posvećenost prirodi. Kako bi osigurali minimalan uticaj na životnu sredinu, oko 10 odsto ukupne površine od 690 hektara će podleći razvoju, dok će 90 odsto činiti netaknuta priroda, sportski tereni i poljoprivredna dobra”, saopšteno je iz te kompanije.

 Projektom se predviđa izgradnja hotela, dvije marine, rezidencijalnih objekata, komercijalno-administrativnog jezgra i ostalih neophodnih sadržaja, oblasti netaknute prirode, sportskih terena, pješačkih i biciklističkih staza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније