Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Mina ]

04. 06. 2017. 16:36   >>  16:11

ODBOR PREPORUČUJE

Sud da ne prihvata inicijativu Čejovića

Zakonodavni odbor smatra da Ustavni sud Crne Gore ne treba da prihvati inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakonika o krivičnom postupku, koju je podnio advokat Vladimir Čejović.

 

U inicijativi se ističe da se odredbom Zakonika o krivičnom postupku, koja propisuje ograničenje prava na uvid u spise predmeta, na direktan način ograničava pravo na odbranu, koje se prema Ustavu ne može ograničiti ni za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja.

Tom odredbom propisano je da se branioci i ostalim licima u izviđaju i istrazi može uskratiti uvid u dio spisa predmeta, ako bi se time ugrozila svrha istrage, nacionalna bezbjednost i zaštita svjedoka, što u daljem toku postupka ne smije ugroziti pravo na odbranu.

„Norma, koja suštinski predstavlja izuzetak od osnovnih načela krivičnog postupka, formulisana je nejasno i široko, ostavljajući ogroman prostor za zloupotrebu“, navodi se u inicijativi Čejovića.

On smatra da su osnovi za uskraćivanje razgledanje spisa besmisleni i neodređeni, a prema praksi Evropskog suda u Strazburu zakon mora biti precizan da bi svaki pojedinac mogao da predvidi posljedice određenog ponašanja do stepena koji je razuman u konkretnim okolnostima.

„Osporena norma ne ispunjava taj standard, naprotiv, potpuno je neprecizna i neodređena i ostavlja organima koji vode krivični postupak neograničene mogućnosti ograničenja prava na odbranu, što oni redovno i rade“, kaže se u inicijativi.

 Iz Zakonodavnog odbora podsjećaju da je Zakonikom o krivičnom postupku propisano da se izuzetno licima u izviđaju i istrazi može uskratiti uvid u dio spisa predmeta, ako bi se time ugrozila svrha istrage, nacionalna bezbjednost i zaštita svjedoka.

 O uskraćivanju tog prava odlučuje državni tužilac rješenjem u kojem navodi razloge za ograničenja. Lica kojima se ograničava pravo imaju pravo na prigovor u roku od tri dana, o čemu odlučuje sudija za istragu u istom roku. Nakon potvrđivanja optužnice okrivljeni i branilac imaju pravo na uvid u spise predmeta u cjelini.

„U osporenoj odredbi Zakonika jasno je propisano da se da se pravo na uvid u dio spisa može uskratiti izuzetno, pod jasno propisanom uslovima, kao što su opasnost da će se na taj način ugroziti svrha istrage, nacionalna bezbjednost i zaštita svjedoka“, navodi se u mišljenju Zakonodavnog odbora dostavljenom parlamentu.

 Kako se ističe, ovakvim rješenjem štiti se svrha same istrage, obezbjeđuje se i zaštita nacionalne bezbjednosti, što je od posebne važnosti u otkrivanju i gonjenju učinioca krivičnih djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, kao i zaštita svjedoka.

„Imajući u vidu da se ograničenje prava na uvid u spise predmeta odnosi na izuzetne slučajeve, neosnovani su navodi podnosioca inicijative da se ovom odredbom ograničava pretpostavka nevinosti i pravo okrivljenoga da se brani. Naprotiv, osporenim članom je propisano da nakon potvrđivanja optužnice okrivljeni i branilac imaju pravo na uvid u spise predmeta u cjelini“, kaže se u mišljenju Odbora.

 Ocjenjuje se da se na ovaj način okrivljenom, nakon potvrđivanja optužnice, ostavlja dovoljno vremena da se izjasni o svim činjenicama i dokazima koji ga terete.

„Zato je navedenom normom u potpunosti obezbjeđuje ustavna garancija prava na odbranu propisana Ustavom Crne Gore, pa se u konkretnom slučaju ne može govoriti o ograničenju ovog prava koja su u suprotnosti sa Ustavom“, zaključak je Zakonodavnog odbora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније