Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

07. 06. 2017. 19:09 >> 18:42

U OBLASTI BEZBJEDNOSTI

Jačati saradnju sa zemljama JIE

U cilju razvoja odbrambenih kapaciteta, neophodno je da zemlje Jugoistočne Evrope ulože dodatne napore u jačanju saradnje, kako u oblasti bezbjednosti i sajber odbrane, tako i u razmjeni informacija, ali i relevantnih ekspertiza i iskustava, kazao je državni sekretar Slobodan Filipović, otvarajući Godišnji sastanak zamjenika načelnika generalštabova zemalja članica SEDM inicijative u podgoričkom hotelu „Hilton“.

 

On je istakao da mu je posebno zadovoljsvo što otvara sastanak koji predstavlja forum za diskusiju o pitanjima od zajedničkog interesa u oblasti odbrane u regionu Jugoistočne Evrope.

„U cilju obezbjeđivanja prosperiteta u tom regionu, treba da nastavimo razvoj dobrosusjedskih odnosa, posebno kroz regionalne inicijative kakva je SEDM, koja od svojih početaka predstavlja sponu za zajedničko unaprjeđenje vojne saradnje”, naglasio je državni sekretar. On je dodao da se na taj način pokazuje kontinuirana spremnost da se združenim snagama suprotstavi zajedničkim izazovima.

Filipović je zemljama članicama SEDM inicijative zahvalio na podršci koju su pružile Crnoj Gori u veoma zahtjevnom i intenzivnom restrukturiranju svojih bezbjednosnih struktura tokom procesa pristupanja NATO.

„Čvrsto vjerujem da naše članstvo u Alijansi predstavlja pozitivan primjer za region Zapadnog Balkana. Za njegovu stabilizaciju i ekonomski razvoj od najvećeg su značaja integracije u evroatlantske i evropske strukture”, istakao je državni sekretar.

On je zahvalio Ankari i diplomati Mustafi Leventu Bilgenu na dosadašnjem uspješnom predsjedavanju Inicijativom SEDM i poželio uspjeh Atini na istom zadatku u narednom periodu.

Bilgen je čestitao Crnoj Gori na članstvu u NATO, koje je nazvao „istorijskom prekretnicom“ za našu zemlju.      

SEDM inicijativa od 1996. godine okuplja ministre odbrane zemalja Jugoistočne Evrope, sa ciljem intenziviranja razumijevanja i političko-vojne saradnje u jačanju stabilnosti i bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi.

Pored Crne Gore, zemlje članice SEDM su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Srbija, Slovenija, Turska, Rumunija, Grčka, Bugarska, Italija, Ukrajina, Gruzija, Sjedinjene Američke Države, dok Moldavija trenutno ima status posmatrača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније