Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 06. 2017. 19:31 >> 08:05
7

NE ODUSTAJU OD ZAHTJEVA

Majke ubijeđene u pobjedu

Majke korisnice naknada juce su ponovo protestovale u centru Podgorice, kako bi iskazale nezadovoljstvo činjenicom da će im biti ukinute naknade za one koje imaju troje i više djece. Poručile su da neće odustati od zahtjeva. Majkama su se pridružili predstavnici većine opozicionih partija.

Zbog protesta je bio zatvoren saobraćaj na bulevaru ispred Skupštine. Korisnice naknada su oko 18.30 sati krenuli u protestnu šetnju Ulicom Slobode do Trga nezavisnosti, gdje su im se pridružili mještani park šume Zagorič koji protestuju zbog presude da plate zemljište od 35 do 40 eura po kvadrat.

Vlada Crne Gore najavila je da će izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, korisnice naknada biti podijeljene u tri kategorije, a da će naknadu od ukupno 21.000 korisnica primati samo njih oko 3.000, koje su napustile posao, kako bi ostvarile pravo na naknadu. 

S ovakvom najavom ne mire se korisnice naknada, koje su sa današnjeg protesta poručile da neće odustati od naknada, koje su stečeno pravo. 

Članica Koordinacionog odbora Željka Savković saopštila je da su "majke na suncu, a ostali u hladovini". Ona je ponovila da je prvi zahtjev vraćanje na naknade od 70 i 40 odsto prosječne neto zarade, a drugi zahtjev ostavke.

Ona je poručila da je ubijeđena u pobjedu.

"Jedino zašto ćemo se boriti ovdje je naše doživotno stečeno pravo. Završetak ovih protesta može slutiti samo na jedno - na pobjedu", poručila je Savković.

Vukosava Rakočević (81), medicinska sestra i majka četvoro djece, koja je od prvog dana na protestima obratila se okupljenima. 

"Tuđe ne tražimo, svoje bi da odbranimo, nije važno doći, važno je pobijediti. Ja se nadam da ćemo pobijediti one koji nijesu zaslužni da sjede gdje sjede", kazala je Rakočević. 

DF, SDP, URA i Demokrate podržali su protest i poručili da kada oni dođu na vlast naknade će biti vraćene na prvobitni iznos, a Vladu optužili da sprovodi nepovoljnu ekonomsku politku.

Predsjednik PZP-a Nebojša Medojević poručio je da je Demokratski front upozoravao da će naknade biti ukinute "ako pobijede DPS i njihovi sateliti".

"Da su svih 22 hiljade majki glasale opoziciju, vi biste danas imale naknade. Sve je politika, nemojte da bježite od toga. Politika vam je dala zakon, politika vam je ukinula zakon", kazao je Medojević.

On je uputio poziv da svi krenu zajedno i izađu na ulice i kazao da ova država može da "hrani tri puta više stanovnika, ali mora da bude poštena".

Predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić, poručio je majkama da će pobijediti i podsjetio na nove Vladine mjere, koje se tiču rasta PDV-a.

"Protivzakonito se uzima od vaše sirotinje. Rupe u budžetu se ne mogu zakrpiti od socijalnih davanja", kazao je Vučinić.

Potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović je rekla da teret finansijske krize treba da snose članovi Vlade.

"Hajde da predložimo Vladi Crne Gore na čelu sa Duškom Markovićem neka im se smanje plate za 50%. Njih treba kazniti jer oni ne znaju što rade, oni vode pogrešnu ekonomsku politiku", kazala je Popović.

Poslanica Demos-a Anka Vukićević kazala je da je njihov "jedini grijeh što ste po ko zna koji put vjerovale i bile prevarene". 

"Prevarene ste vi, vaša djeca, porodice. Kao i onda kad su vam obećavali uspješne privatizacije, a vas dočekali otkazi i odlazak na biro rada. Vaše porodice su prevarene izbornom pričom o boljem životu crnogorskih građana, o kojem svako od nas sanja 30 godina. Da li su majke zadužile zemlju dvije milijarde i da ostanemo zaglavljeni na putu od niđe do niđe. Vi niste krive, vi ste najbolje finansijske menadžerke koje sam imala priliku da upoznam. Vi ste sa deset prstiju hranile i vaspitale vašu djecu", kazala je Vukićević. 

Korisnice naknada su poručile da će nastaviti proteste sve dok se zahtjevi na ispune, a okupiće se i narednog četvrtka u 19 sati. 

Prilog Filipa Inića, TVCG:

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније