Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

14. 06. 2017. 16:17 >> 15:50

POREZ NA NEPOKRETNOSTI

Izmjene zakona u skupštinskoj proceduri

Predlogom izmjene zakona o porezu na nepokretnosti, koji je u skupštinskoj proceduri, korisnici nepokretnosti u državnoj svojini trebalo bi da budu oslobođeni te poreske obaveze.

"S obzirom na to da korisnici nepokretnosti po osnovu dugoročnog zakupa imaju obavezu plaćanja zakupnine, ne postoji opravdanje i za uvođenje poreske obaveze po tom osnovu", navodi se u obrazloženju.

Važeće zakonsko rješenje predstavlja značajno finansijsko opterećenje i biznis barijeru za investitora, s obzirom na to da se kroz taj vid oporezivanja neopravdano povećavaju poslovni rashodi, prije svega jer sam zakupac nije vlasnik zemljišta i po tom osnovu nije cjelishodno da bude oporezovan.

Posljednjim izmjenama Zakona o porezu na nepokretnosti, koje se primjenjuju od 1. januara prošle godine, proširena je lista poreskih obveznika. Tako se, između ostalog, poreskim obveznikom smatra i korisnik nepokretnosti u državnoj svojini koji je u katastru nepokretnosti upisan kao nosilac prava korišćenja nepokretnosti po osnovu dugoročnog zakupa.

Predloženim zakonskim rješenjem nije potrebno realizovati uaglašavanje sa evropskim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama. Takođe, za sprovođenje ovog zakona nije potrebno obezbjeđivati dodatna sredstva iz budžeta.

Zakonom o porezu na nepokretnosti čija su osnovna rješenja u primjeni od 1. januara 2003. godine, uređeni su osnovni elementi poreza na nepokretnosti. Prihodi po ovom osnovu u cjelosti pripadaju lokalnoj samoupravi, koja taj porez uvodi svojim aktom, propisuje stopu u granicama utvrđenim zakonom i stara se o njenoj naplati i kontroli naplate, čime je obezbijeđen visok stepen fiskalne decentralizacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније