Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Filip Inić, TVCG

14. 06. 2017. 21:07 >> 20:40

PANEL DISKUSIJA

Otvorene institucije preduslov uspjeha

Kao jedan od dobrih mehanizama za sprječavanje korupcije u javnom sektoru je Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Uprkos vidljivom napretku u toj oblasti, iz CDT-a kažu da i dalje imamo praksu da informacije nepovoljne za davaoca nećemo ni dobiti. O značaju koji je taj zakon imao za Hrvatsku i njen put ka Evropskoj uniji govorio je ambasador te zemlje.

Građani imaju pravo da znaju kako državne institucije i privredna društva rade i raspolažu novcem poreskih obveznika. To pravo im garantuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama koji, kako kaže Milica Kovačević iz CDT-a, ne primjenjuju svi.

"Danas u Crnoj Gori dobićete ono što oni koji imaju žele da vam daju i obrnuto, ono što vlasti žele da sačuvaju tajnim jednostavno nema efikasnog načina da dođete do te informacije. Do te mjere se banalizuje zakon da, recimo, ako pitate instituciju koliko je imala zaposlenih na datum 31.12.2016., oni vam odgovore da nijesu obavezni da sačinjavaju informaciju iako to oni naravno moraju znati", kaže Kovačević. 

Ne mogu sve informacije biti javne, kao što su državne tajne, privatni podaci ili informacije koje bi uticale na krivični postupak.

"Treba koristiti mogućnost iz člana 24 i izvršiti brisanje ili zatamnjivanje tog dijela informacije, a drugom dijelu informacije dozvoliti pristup", savjetuje Radenko Lacmanović iz Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacija.

U državama regiona, naročito Hrvatskoj, nemaju tajni koje kriju od građana, pa čak i bezbjednosne službe imaju visok nivo odgovora na upite, kaže ambasador te zemlje. Iskustvo našeg zapadnog susjeda pokazuje da su otvorene institucije preduslov uspjeha jednog društva.

"Važno je provođenje ovoga zakona zato što se njime zapravo povećava i transparentnost i odgovornost tijela javne vlasti", poručuje ambasador Hrvatske Veslko Grubišić.

Da bi dostigli taj nivo otvorenosti i odgovornosti, potrebna je posvećenost nadležnih i upornost građana u ostvarivanju prava na informisanost, a sa ciljem sprečavanja korupcije, saglasni su učesnici.

Filip Inić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније