Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 06. 2013. 13:58 >> 14:07
2

REAKCIJA

MANS: Prijava zbog nezakonitog hapšenja

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijeće sjutra prijavu Savjetu za građansku kontrolu rada policije zbog nezakonitog postupanja policije, kršenja osnovnih ljudskih prava i neosnovanog šestočasovnog lišenja slobode zaposlenih u MANS-u.

 

 

Advokat MANS-a Veselin Radulović, u saopštenju dostavljenom Portalu RTCG, naveo je da će u prijavi biti navedene odredbe Ustava, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i crnogorskih zakona koje je policija kršila u konkretnom slučaju, kao i konkretne presude Evropskog suda za ljudska prava koje pokazuju da je takvo postupanje policije kršenje osnovnih ljudskih prava.

"Tako, službenici policije prilikom lišenja slobode aktiviste MANS-a nijesu obavijestili o razlozima lišenja slobode, o pravima koj-a imaju i o prirodi i razlozima za optužbu protiv njih. Takođe, tokom proizvoljnog lišenja slobode u trajanju od skoro šest časova, ova lica nijesu imala mogućnost bilo kakvog djelotvornog pravnog lijeka kojim bi se takva proizvoljna odluka ispitala u najkraćem roku, kako to nalažu navedeni propisi i standardi utvrđeni stavovima Evropskog suda za ljudska prava", rekao je Radulović.

On je istakao da će Savjet obavijestiti i da je advokat uhapšenih po naređenju starješina policije morao čekati sat vremena na prijavnici, prije nego mu je dozvoljen kontakt sa svojim klijentima.

"Dalje, Savjet ćemo upoznati i sa činjenicom da je policija licima lišenim slobode tek tri sata nakon hapšenja saopštila da se tužilac izjasnio da u njihovim radnjama nema elemenata bića krivičnog djela i da će zato biti privedeni sudiji za prekršaje. Takođe, u službenoj zabilješci policije koja je dostavljena sudiji za prekršaje nema ni jedne riječi o osnovu lišenja slobode i obrazloženju postojanja nekog od osnova za lišenje slobode", kazao je on.

Radulović je pojasnio da su aktivisti MANS-a bili lišeni slobode skoro šest časova i za to vrijeme niko ih nije upoznao o prirodi i razlozima optužbi protiv njih, o pravima koja imaju, o osnovu lišenja slobode i zadržavanja, o razlozima zašto odmah nijesu privedeni tužiocu ili sudiji za prekršaje.

"Niti je iko pokušao da obavi razgovor sa njima, ali im je jasno naglašeno da prostorije policije ne mogu napustiti dok im
starješine policije to ne dozvole. U skladu sa stavovima Evropskog suda za ljudska prava, svrha hapšenja nekog lica mora biti da se to lice izvede pred sudsku vlast u najkraćen roku ili pak da se spriječi da ne izvrši neko kažnjivo djelo", rekao je Radulović.

On smatra da su zato službenici policije bili dužni da lica lišena slobode odmah izvedu pred sudiju, a ne satima da ih drže zatvorene dok traže šta bi im mogli staviti na teret.

"Takođe, policija je bila dužna da spriječi radnje aktivista MANS-a ako su smatrali da njima čine kažnjiva djela, a ne da ih neosnovano lišavaju slobode u momentu kada nijesu preduzimali bilo kakve radnje. U svakom slučaju, nesporno je da hapšenje aktivista MANS-a nije bilo u cilju izvođenja pred sudsku vlast, jer je policija već priznala da je satima nakon hapšenja obaviještena od tužioca da u konkretnom slučaju nema krivičnog djela", smatra on, navodeći da hapšenje nije bilo ni u cilju sprječavanja vršenja nekog kažnjivog djela jer je policija pasivno posmatrala sve radnje uhapšenih lica, a lišila ih je slobode kada nijesu preuzimali ništa.

Iz MANS-a su naveli da očekuju od Savjeta u najkraćem roku da postupi po njihovoj prijavi bez obzira što policija ignoriše njihove zaključke i preporuke.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније